fallback

КЦМ 2000 АД влага 3 млн. евро в рециклиране на олово

Цветната металургия на Европа на 21 век ще бъде металургия на рециклирането, а първичната преработка на оловото ще заема все по-малък относителен дял

15:21 | 31.08.07 г.

КЦМ 2000 АД ще пусне в експлоатация до края на октомври най-новото си съоръжение за преработка на употребявани акумулатори на стойност около 3 млн. евро. Средствата са заделени от печалбата на компанията и не са ползвани кредити.

По този начин фирмата ще приключи с етап от проекта “Хоризонт 15”, който предвижда над 35-40% използване на отпадно олово и общи инвестиции на стойност 150 млн. долара. Проект “Хоризонт 15” ще се осъществи на няколко етапа по технологични и финансови съображения и в него ще участват световни компании от САЩ и Канада, с които вече са започнати преговори.

„Цветната металургия на Европа на 21 век ще бъде металургия на рециклирането, а първичната преработка на оловото ще заема все по-малък относителен дял и все повече ще се изтегля от ЕС“, прогнозира главният изпълнителен директор на КЦМ 2000 инж. Никола Добрев.

Що се отнася до суровините за новата инсталация за сепариране на отработени акумулатори (извадени от употреба), в България има достатъчно предприятия, които се занимават с изкупуването им, така че те ще бъдат нашият основен доставчик на суровината за рециклиране, обясни Добрев. Възможен е и вариант за внос на стари акумулатори от ЕС, но там преговорите са сложни, всяка страна обявява квоти и специален режим и доставката на вторичен метал е трудоемко занимание, коментираха по-рано специалисти от КЦМ 2000. Инсталацията за сепариране е произведена и доставена от италианската фирма Енджитек. Това е напълно автоматизирана технология и ще се обслужва само от няколко оператора, които ще работят изключително с компютри. Най-тежка ще бъде работата на човека, който ще управлява мотокар за внасяне на суровините в инсталацията. От инсталацията няма да излизат неконтролируеми водни, газови или прахови емисии, така че тя е абсолютно приемлива от екологична гледна точка, разказва за начина на действие на новата инсталация Найден Михайлов, управител на КЦМ Технолоджи ЕООД, която управлява изпълнението на проекта. На входа ще влизат цели акумулатори и ще излизат поотделно олово, пластмаса и акумулаторна паста, пояснява той. Предимството на инсталацията е, че ще бъде свързана с голямата металургична мощност, което прави изключително ефективно използването на металите, а и енергийната ефективност на цялата система става много висока, заявява още Михайлов.

Засега капацитетът на инсталацията е разчетен за едносменна работа и ако на българския пазар се появят достатъчно суровини, ще се преминава постепенно на двусменен и трисменен режим. Никола Добрев не съобщи точния капацитет на новото съоръжение, но по експертна оценка то ще бъде между 2,5 и 3 тона на час.

През 2008 година, съгласно договора между компанията и правителството, се предвижда изработване на работен проект за нов оловен завод, а през третото тримесечие на 2010 година той трябва да започне работа и старият ще прекрати дейността си.

„Ще използваме ново поколение технологични решения и управление на производството на олово за директно извличане на метала в един агрегат от суровината, като ще бъдат улавяни всички производствени газове, всички прахове и води. Новото оловно предприятие ще има и висока енергийна ефективност, защото ще се използват автогенни процеси и ще се прилага технически кислород“, заяви Добрев.

Според него от икономическа гледна точка е най-изгодно да се комбинират двата вида суровини – първична и вторична. Ако стъпиш само на едната суровина има риск пазарът да ти изиграе “шега”, както е ситуацията днес, когато високата цена на оловото прави вторичната суровина неефективна. При едни не много динамични цени на пазара на оловото и в дългосрочен аспект вторичните суровини ще бъдат икономически изгодни, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:19 | 08.09.22 г.
fallback