fallback

Скандинавски инвеститори искат да строят вятърни паркове у нас

Частните инвеститори се интересуват и от проекти в инфраструктурата и жилищното строителство

17:52 | 30.08.07 г.

Намеренията си за дългосрочни инвестиции в България в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), инфраструктурата и жилищното строителство са изразили представители на консорциум от скандинавски частни инвеститори, предимно датски, по време на среща вчера с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Димитров е изразил принципна подкрепа към предложението за съвместно дружество между скандинавския консорциум и България по проект за производство на вятърна енергия. Държавното участие в него ще бъде под формата на консултантска помощ с цел опазване на околната среда.
Скандинавският консорциум ще участва чрез изграждане и оптимизиране на инфраструктура, подкрепа за достъп до финансов ресурс от ЕБВР и до датските производители на вятърни турбини. Намеренията на инвеститорите са 35% от производствените мощности за изграждане на вятърните паркове да се сглобяват в България.
До момента инвестициите на консорциума в Европа възлизат на 1 млрд. евро и са съсредоточени главно във възобновяеми енергийни източници, изградени в Норвегия, Дания, Германия, Испания, Полша и Италия.
По думите на Димитров в момента в България се реализират 10 проекта в областта на енергетиката и всеки нов ще засили конкурентната среда в енергийния сектор в страната.
Очаква се в едноседмичен срок инвеститорите да изпратят своето предложение за идеен проект.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:13 | 02.09.22 г.
fallback