fallback

Vivatel и Globul - готови за преносимостта, от Мтел блокирали процедурата*

Предложението на Мтел да се изготви нова процедура ще забави процеса, твърдят от vivatel и Globul

16:34 | 30.08.07 г.

Vivatel и Globul представиха в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) данните за успешните тестове за преносимостта на номерата между двете мобилни мрежи вчера, съобщиха мобилните оператори.
Двете компании заявиха готовност да предоставят преносимостта и са направили необходимите за това инвестиции в размер на общо над 3 млн. евро.
Извършените тестове между мрежите на vivatel и Globul не показват възможности за ощетяване на клиентите, като предложената от двата оператора процедура практически позволява лесното и бързо преминаване на клиенти от едната мрежа в другата, заявяват от компаниите.
Според тях твърденията на М-Тел за възможни проблеми при реализиране на преносимостта на номерата са неоснователни и предложението на първия мобилен оператор у нас да се изработи нова процедура за преносимост на номерата ще доведе до съществено забавяне на процеса.
Повод за срещата е взетото от КРС решение, с което регулаторът задължи мобилните оператори да се споразумеят относно процедурата за осъществяване на преносимост на номерата в срок до 20 септември 2007 г.
Изготвянето на действащата процедура за преносимостта на номерата, одобрена от КРС и подписана от Globul и vivatel, отне няколко месеца и беше подписана от двата оператора в началото на януари тази година.
Към момента услугата е активна във всички европейски страни, включително и в Румъния, коментират операторите. Преносимостта на мобилните номера у нас не е факт, тъй като М-Тел остава единственият оператор, който до момента не се съобразява с нито едно решение на регулатора и с всички свои действия на практика блокира процеса, заявяват от vivatel и Globul.
По-късно от М-Тел заявиха, че са изненадани от реакцията на vivatel и Globul, защото според тях на срещата вчера всички представители на мобилните оператори и КРС са изразили желание за дискусия по предложените от М-Тел промени в процедура. Според М-Тел обсъждането на промените няма да доведе до забавяне на процеса. 
До момента М-Тел е инвестирал над 5 млн. евро в преносимостта на номерата, припомнят от първия мобилен оператор у нас. Актуализирано към 17:55
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 20.08.22 г.
fallback