fallback

Държавата ще информира за цените на стоките, няма да ги регулира

По този начин гражданите ще са информирани къде е по-изгодно да пазаруват, като имат предвид качеството и цената на стоките

15:47 | 29.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на икономиката и енергетиката възнамерява да дава ежеседмична информация за цените на основните хранителни продукти, а не да ги регулира, заяви на пресконференция днес министър Петър Димитров.

По този начин гражданите ще са информирани къде е по-изгодно да пазаруват, като имат предвид качеството и цената на стоките, поясни Димитров. Той посочи, че в сайта на държавната Комисия за защита на потребителите вече ежеседмично ще бъде публикувана информация за минималните, максималните и средните цени на дребно на 15 основни хранителни стоки.

Първият списък с цените на такива стоки, който беше представен днес за периода 21-27 август, показва, че средната цена на 700 г хляб е 0,92 лв., а минималната и максималната са съответно 0,69 и 1,13 лв. Кравето кисело мляко за периода е било на средна цена 0,69 лв., а минималната и максималната цена са били съответно 0,58 и 0,80. Цената на замразеното пиле е варирала между 3,68 и 5,35 лв., а средната е 4,5 лв.

Димитров посочи, че в други страни от ЕС действително се прилага известна регулация на цените на потребителските стоки. Той даде пример с Белгия, Люксембург и Франция, където се подписват т.нар. програмни договори между министерствата на икономиката и дадена браншова организация за максималните цени на определени видове потребителски стоки, които не трябва да се надминават поне няколко месеца.

В Полша дори се дава публична информация за недобросъвестните търговци, което у нас е забранено от данъчноосигурителния процесуален кодекс.

Председателят на комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров разясни методиката за изчисляване на представените цени, а именно – това са цените на стоките в 15-те най-големи града в страната, като във всеки от тях се наблюдават цените в 14-те най-големи търговски обекта. За да е представителна извадката, се премахват по 25 на сто от най-високите и най-ниските цени за дадена стока.

При извършените проверки от комисията за периода 21-24 август в търговски обекти са съставени актове на 42 търговци, като глобата по закон е между 1500 и 3000 лв. между основните открити нарушения е непосочването на единичната цена на дадената стока, срока на годност и др. в някои големи търговски вериги е констатирано це цената на щандовет е една, а при маркирането е с 10-20 на сто по-висока. На тях им е наложена максималната глоба от 3000 лв.

Във връзка с журналистически въпрос министър Димитров посочи, че в страната няма и няма да има проблеми с осигуряването на пшеницата, а що се отнася до царевицата ще се търси начин за закупуване от чужбина на по-ниски цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 03.09.22 г.
fallback