fallback

Цените на царевицата у нас ще надминат тези на пшеницата, смятат експерти

Очертава се необходимостта от сравнително голям внос на царевица от чужбина

15:14 | 27.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Има голяма вероятност в близките седмици цената на царевицата у нас да надмине тази на пшеницата, прогнозираха за Investor.bg експерти от бранша. По принцип при нормални климатични и др. условия пшеницата е с 10-15% по-скъпа. А за прибраната вече пшеница стана ясно, че макар количеството да е по-малко от други години, то е достатъчно за страната ни, а и качеството също е добро.
Тази година обаче реколтата от царевица в България се очертава да бъде много слаба. Поради което цената й значително ще се вдигне спрямо миналата година и ще надмине тази на пшеницата (въпреки че ръстът в цената на пшеницата е над два пъти на годишна база). Очертава се необходимостта от сравнително голям внос от чужбина, тъй като в противен случай ще се наложи стопаните да колят животните си, за да не умрат от глад.
В тази връзака донякъде благоприятен за България е фактът, че в световен мащаб реколтата от царевица е по-добра от тази на пшеницата, въпреки че като цяло добивите от зърнените култури не са високи.
По данни на Софийската стокова борса (ССБ), през януари 2006 г. борсовата цена на царевицата е била 150 лв./т*, а през декември 2006 г. - 240-260 лв./т. През май т.г. борсовите цени на царевицата са били 320-340 лв./т и оттогава не са сключвани сделки през борсата.
Движението на борсовите цени на пшеницата е от 160-180 лв./т през август миналата година, 300 лв./т през декември м.г. и 225 долара/т на 8 август т.г., когато е сключена последната към момента борсова сделка с хлебно зърно.
В момента има заявка от търговец на едро за покупка през ССБ на 10 хил. т пшеница с добро качество при цена от 200 евро/т, която по всяка вероятност ще бъде за износ.
Цените на други основни стоки като маслодайния слънчоглед и олиото също бележат ръст. Така например в края на миналата година слънчогледът се е търгувал през борсата на цена 370-400 лв./т. През юли т.г. неговата цена на ССБ е била 450-520 лв./т, докато в началото на август достига 550 лв./т и в момента се търсят за покупка през борсата 3 хил. т при цена от 620 лв./т.
В същото време тон наливно олио през последните дни на борсата в Ротердам се търгува за 1 090 долара/т. Което означава, че, следвайки пазарната логика, би трябвало цените на олиото и слънчогледа у нас вече почти да са достигнали максимума си, коментираха експерти.
Що се отнася до другите масла за консумация (които малко се употребяват у нас), в световен мащаб цената на кокосовото се задържа, а тази на палмовото и соевото масло пада.
Подобно е положението и при захарта, нещо повече – докато в Европа цената й пада, у нас през последните месеци растеше и сега продължава да се задържа около 1,6 лв./кг пакетирана, при двустранни сделки на едро. Една от причините за поевтиняването в Европа е, че там вече преобладава консумацията на кафявата нерафиринирана захар и на плодовата захар, които се смятат за по-полезни от бялата захар и са по-скъпи.
 
*Всички цени са без ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:22 | 05.09.22 г.
fallback