fallback

Насърчителна банка получи кредитен рейтинг BB с позитивна перспектива

Оценката е дадена от Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) в сътрудничество с ICRA, асоцииран партньор на Moody’s

10:06 | 27.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Насърчителна банка АД получи дългосрочен кредитен рейтинг ВВ с позитивна перспектива от Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР) в сътрудничество с ICRA, асоцииран партньор на Moody’s, съобщиха от банката. Това е първият кредитен рейтинг за финансовата институция.

Оценката е съобразена със спецификата в дейността на Насърчителна банка, насочена в сегмента на малките и средни фирми, и с приоритетното финансиране на операциите на кредитната институция с дългосрочно привлечени средства от международни финансови институции, се казва още в съобщението.

БАКР оценява като ниски рисковете, свързани с качеството на доходите, ресурсната база и тези, произтичащи от организацията на бизнес процесите и системите. Отчетено е високото ниво на капитализация на банката.

Като съществен фактор за очакванията за позитивно развитие на институцията анализаторите на БАКР определят очакваното трансформиране на Насърчителна банка в Българска Банка за Развитие и възможността за държавно гарантиране на пасивите на институцията.

Насърчителна банка АД е основана през 1999 г. и към момента е единствената държавна банка в България. Със свое решение от 19 април 2007 г. правителството прие стратегия за създаване на Банка за развитие. Документът предвижда към Насърчителна банка да се учредят Национален гаранционен фонд и Фонд за капиталови инвестиции.

Банката ще предоставя дългосрочно инвестиционно кредитиране за малки и средни предприятия, ще подпомага усвояването на структурните фондове на ЕС и ще стимулира финансирането на експортно ориентирани фирми и проекти.

Към края на юни активите на Насърчителна банка достигат 134,84 млн. лв. Финансовият резултат е положителен, в размер на 2,14 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 07.09.22 г.
fallback