fallback

Дружество на „Железопътна инфраструктура“ ще търгува с електроенергия

По този начин годишно от купуване на ток БДЖ ще си спести 14 млн. лв.

12:18 | 24.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов връчи днес на зам.-министъра на транспорта Георги Петърнейчев лиценз за търговия с електроенергия на държавното дружество „Трен“, собственост на Национална Компания „Железопътна инфраструктура“.

„Трен“ ще купува електроенергия направо от производителя АЕЦ Козлодуй, тъй като засега тази електроенергия е най-евтина, каза пред журналисти непосредствено след получаването на лиценза Петърнейчев. След това токът ще бъде продаван на лицензираните превозвачи - БДЖ (над 90 на сто от превозите) и две други частни фирми.

От транспортното министерство са изчислили, че по този начин годишно от купуване на ток БДЖ ще си спести 14 млн. лв., а като се имат предвид средствата за поддържане на електропреносната мрежа и други разходи чистият финансов ефект ще бъде 6 млн. лв.

Фактически по този начин БДЖ ще купува електроенергията на цена приблизително същата, каквато беше преди увеличението на тока от 1 юли, поясни Петърнейев.

Първоначалният капитал на Трен е 3 млн. лв. Издаденият лиценз е за срок от 10 години, отговори Петърнейчев на въпрос на Investor.bg. Още през следващата година дружеството възнамерява да продава електроенергия не само на предприятията от системата на БДЖ, но и на другите транспортни фирми с държавно участие.

По думите на зам.-министъра целта на дружеството няма да бъдат максимални печалби, а известно спестяване на разходи за електроенергия на държавните транспортни фирми. За себе си Трен ще цели да може да се самоиздържа и да поддържа в добро състояние електропреносната си мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 11.09.22 г.
fallback