Общо 171,21 млн. литра вино са произвели 174-те винарски предприятия в страната през миналата година, се казва в доклада на земеделския министър относно състоянието на лозаро-винарския сектор през 2006 г., представен на днешното заседание на Министерски съвет.
Най-висок е делът на трапезните вина и по-конкретно на червените и розето. Най-много винено грозде се произвежда в района на Южното Черноморие и Дунавската равнина.
През миналата година за ЕС сме изнесли 33,54 млн. л вино, от които най-много е износът за Полша (над 18 млн. л), следван от Германия и Великобритания.
Произведените спиртни напитки у нас през 2006 г. са 26,06 млн. л, като най-висок е делът на гроздовата и плодовата ракия и водката.
Към 1 януари 2007 г. у нас са регистрирани 73,28 хил. лозарски стопанства с обща площ 135,76 хил. хектара. Това отговаря на заявения от страната ни пред ЕС лозарски потенциал в размер на 153,5 хил. хектара, тъй като има известно количество още нерегистрирани или неизползвани през миналата година лозови масиви.