fallback

Община Созопол с депо за битови отпадъци за 10 млн. евро

Дни преди официалното му откриване депото за битови отпадъци в община Созопол бе пуснато в пробна експлоатация

15:54 | 23.08.07 г. 1

Дни преди официалното му откриване депото за битови отпадъци в община Созопол бе пуснато в пробна експлоатация, съобщиха от местната администрация.
„Тестовете показаха, че всички системи работят в съответствие с еконормите и мерките за безопасност”, съобщи кметът Веска Караманова. Изпитанията са проведени под контрола на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителя - германския консорциум Walter-Heilit SS, общински служители и специализирани контролни органи.
На площадката, която се простира на 124 декара общинска земя в местността Чоплака в землището на село Равадиново, са построени 3 клетки за депониране и пресоване на отпадъците, пречиствателна станция с два 400-кубикови резервоара, административни сгради. Депото разполага и с биологична пречиствателна станция, където в крайната фаза инфилтрата от боклуците се аерира до максимално чисто ниво. Тези води ще се използват за допълнително оросяване на отпадъците в клетките, с което ще се избегне планираното първоначално заустване в сухо дере. „Така на практика се реализира затворен цикъл на работа на депото”, коментира Караманова.
Инвестираните в обекта средства са над 10 милиона евро.
Депото вече има акт 15, с който се урежда приемането на обекта от Министерството на околната среда (МОСВ), а с получаването на акт 16 съоръжението ще премине в собственост на община Созопол. За да влезе в експлоатация депото трябва да получи и комплексно разрешително, което предстои да издаде Изпълнителна агенция „Околна среда” към МОСВ.
Депото ще се ползва и от общините Приморско и Царево, като за оператор е определена община Созопол. На обекта вече са назначени 15 служители.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
fallback