fallback

Правителството забрани износа на опожарена дървесина

12:29 | 23.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството взе решение на днешното си заседание да забрани износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина с диаметър на тънкия край над 4 см от всички дървесни видове, включително на опожарени дърва за горене. Преди около десетина дни министър-председателят направи това предложение. Преките щети от пожарите към момента са оценени на повече от 3,5 млн. лв. Предстои обаче да се направи пълна инвентаризация на засегнатия горски фонд, при което се очаква установените щети да нараснат неколкократно.

Между мотивите за забрана за износа на дървесина е това, че ситуацията с горските пожари в страната през месец юли придоби кризисен характер и като цяло броят и площта на горските пожари през тази година се очаква да бъдат много над средните цифри за последните 15 години. До края на юли са регистрирани 1360 пожара, при които са засегнати площи от 34 хил. хка.

Предвид това, че вече сме страна член на ЕС забраната ще важи само за трети страни, т.е. извън Общността. В тази връзка от пресцентъра на МС поясниха, че ще се обмислят на експертно ниво фискални мерки, като например въвеждане на екологични такси и др., които да оскъпят износа на опожарена дървесина. Целта е чрез икономически методи търговците на дървесина да нямат интерес да изнасят опожарената дървесина извън границите на страната ни. Очаква се допълнителното предложение да бъде разгледано и утвърдено от МС след една или две седмици. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 02.09.22 г.
fallback