fallback

КФН потвърди проспекта на Химимпорт

При пълен успех на увеличението дружеството ще привлече 220 млн. лв., което е най-голямото увеличение в България

14:48 | 22.08.07 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) потвърди проспектa за публичното предлагане на емисия акции от увеличението на капитала на Химимпорт АД, обявиха от институцията.

Емисията е в размер на 20 млн. акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност от 11 лв. При пълен успех на увеличението Химимпорт АД ще привлече 220 млн. лв.

„Минималният размер на емисията, при който тя ще се счита за успешна, е записването на 10 млн. акции“, каза за Investor.bg Александър Керезов, член на Управителния съвет на Химимпорт АД.

Така ще станем свидели на най-голямото увеличение на капитала на публично дружество в България, чийто максимум е двойно над привлечените от Първа инвестиционна банка 107 млн. лв. по време на нейното IPO през май тази година. Дори при минималния размер от 10 млн. акции, увеличението ще е за 110 млн. лв., тоест най-голямото в България до момента.

Настоящият основен капитал на дружеството е 130 млн. лв., разпреден в 130 млн. акции. За увеличението на капитала ще бъдат издадени 130 млн. права, като 6,5 права ще дават възможност за записването на 1 акция с емисионна стойност 11 лв.

Мениждър по увеличението е ТБ Уникредит Булбанк АД.

„Целта ни е увеличението да започне възможно най-бързо, като вече сме задвижили процедурата за публикация в Държавен вестник и централен ежедневник“, уточни Керезов.

В зависимост от официалното получаване на потвърждението от КФН, вероятно още тази вечер или утре проспектът ще бъде публикуван в страниците на мениджъра Уникредит Булбанк и в страницата на ЦКБ, като най-късно в понеделник ще бъде публикувана и версия на английски език, допълни Керезов. 

Право да участват в увеличението на капитала имат лицата, придобили акции най-късно 7 дни след датата на обнародване на съобщението в Държавен вестник и един централен ежедневик. На следващия работен ден Централният депозитар открива сметки за права на лицата по въз основа на данните от книгата на акционерите.

 

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:11 | 09.09.22 г.
fallback