fallback

И Е.ОН иска държавния дял в електроразпределителните дружества

Дружество призова клиентите да се възползват от вече създадените начини за проверка на сметките по интернет и по телефона, защото връщането на писмените известия щяло да струва 6 милиона лева

14:07 | 22.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ако българската държава реши да продаде дела си от 33 процента на електроразпределителните дружества (ЕРП), Е.ОН ще изкупи акциите, каза председателят на Управителния съвет на дружеството Манфред Пааш пред журналисти днес. На срещата беше коментирано и настояването за оптимизация на разходите. Е.ОН е мажоритар в ЕРП-тата във Варна и Горна Оряховица. Подобно желание е обявено и от ЧЕЗ за дела на държавата в електроразпределителните дружества, които са мажоритарна собственост на компанията – в София, София област и Плевен.

Ръководството на Е.ОН предлага бавно подобрение в качеството на подаваната електроенергия за около 10 години, без промяна в тарифите. Искането на държавата да се намалят прекъсванията на тока би довело до шоково повишаване на цените, смятат от Е.ОН. Бързото подобрение за достигането на средноевропейско ниво би струвало 2 милиарда лева и би отнело около три години.

Дружество призова клиентите да се възползват от вече създадените начини за проверка на сметките по интернет и по телефона, защото връщането на писмените известия щяло да струва 6 милиона лева. „Държавата ни отказа отчитане на три месеца, вместо на един, но това би спестило 4 милиона лева“, подчерта Манфред Пааш.

Във Варна и региона от началото на годината към мрежата на Е.ОН са присъединени нови 108 сгради и близо 3 500 клиенти, това е довело да удвояване на планираните инвестиции в региона до 8 милиона лева, съобщи Райнхард Ашендорф.

В края на август предстои пускането на обновената подстанция Изток, която изгоря през септември миналата година. Продължава работата по подстанции Траката 2 и Слатина. Месец след либерализацията на пазара на ток позицията на Е.ОН е – конкуренцията е добра идея, но за да има на практика трябва да се отворят границите за продажба или да се строят нови мощности.

На днешната среща в основната сграда на управлението на Е.ОН - Варна ръководството им представи и двамата нови членове на управителния си съвет - Анатоли Симеонов и Анатоли Токмакчиев.

В същото време компанията отчете 333 засечени кражби на ток от началото на годината на територията на Е.ОН. 140 от тях са във Варна. Щетите са за над 365 хиляди лева, част от тях вече са възстановени.

Новото звено „Енергиен контрол”, което работи в Е.ОН от началото на годината, е направило над 2 хиляди проверки. Само в с. Каменар при проверка на 10-ти август за два часа са открити 21 крадци на ток, нанесли щети за 24 хиляди лева. След втора проверка се установява, че всички отрязани нелегални кабели са включени отново, за което са образувани 23 дознания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
fallback