fallback

Плоският данък ще доведе до увеличаване на заплатите, смятат експерти

Между последните държави в света, въвели плосък данък, са Македония, Черна гора, Монголия и Исландия

12:41 | 21.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Сред основните положителни страни от въвеждането на плоския данък в България ще бъде повишаването на събираемостта на данъците и увеличаването на работните заплати, каза на пресконференция одиторът и дипломиран експерт-счетоводител Светлана Найденова.

Между другите основни предимства на плоския данък според нея са ниската му ставка от 10%, равнопоставеността на всички лица относно данъка и лесното му администриране, което означава и по-малко разходи.

Според изнесените данни до момента в света 15 държави са въвели плосък данък. Между последните въвели го от тази година са Македония, Черна гора, Монголия и Исландия, като при последната той е 35,7%. В Литва плоският данък е 27%, а в Латвия – 25%.

Освен нас, толкова ниска ставка на плоския данък от 10% са въвели само Монголия и Киргизстан. В Македония той е 12%, в Румъния – 16%, а в Русия – 13%.

Най-рано плоският данък е въвел Хонконг – през 1947 г. - и там той е 16%.

Между негативите от въвеждането на такъв данък Найденова изтъкна факта, че при премахване на необлагаемия минимум, който в момента е 200 лв., доходите до 350 лв. практически ще имат по-висок данък от сега. Според нея изходът от ситуацията може да се търси в запазване на някакъв необлагаем минимум или отлагане въвеждането на плоския данък до вдигане на доходите като цяло.

Друг негатив според нея е, че професиите, за които сега има нормативно признати разходи, които са в размер на 75 и 65 на сто, също практически ще бъдат обложени с по-висок данък, ако не се запази някакъв необлагаем минимум. Министърът на икономката и енергетиката Петър Димитров преди дни посочи, че се обсъжда вариантът нормативно признатите разходи да са в размер на 25%.

Освен това не се знае дали ще бъдат запазени данъчните облекчения за хората с намалена трудоспособност, за семейства с деца и в случаите, когато се правят дарения, каза още експертът.

На въпрос на Investor.bg как ще коментира факта, че в развитите европейски страни не се прилага плосък данък, Найденова и колегата й Стефан Ненов коментираха, че наистина е така, там има прогресивно подоходно облагане, дори в Дания има т.нар. „данък богатство“, но там според тях има и редица облекчения, като например семейното подоходно облагане, при което данъкът се намалява при наличие в семейството на деца и възрастни хора. Освен това в някои страни от сумата, която се облага с данък, се приспадат разходите за опазване на околната среда, а също и тези за използване на алтернативни източници на енергия, като например слънчеви батерии.

Ненов допълни, че ако доходите в България се вдигнат съществено като цяло, е възможно някое друго правителство да въведе отново прогресивно подоходно облагане или данък богатство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 05.09.22 г.
fallback