fallback

Гергов търси партньори за усвояване на пари от ЕС

Повод за новата инициатива е стартирането на структурните програми на Европейския съюз за България, в които са предвидени 7 млрд. евро

08:40 | 20.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Да търсим повече възможности за съвместна дейност, за да се ускори развитието на нашия град, призовава местните делови среди изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Георги Гергов. „Задружните ни усилия могат да го превърнат в зона на интензивен и траен инвеститорски интерес“, добави той.

Повод за новата инициатива е стартирането на структурните програми на Европейския съюз за България, в които са предвидени 7 млрд. евро.

„Пловдивският бизнес вече има достатъчно мощ и мениджърски опит, за да направи поврат в развитието на града“, казва Гергов. Според него допълнително предимство е членството на България в Европейския съюз, което може да осигури финансиране на проекти с ключово значение за бъдещето на втория по големина български град.

„Още в началото на септември ще направя консултации с колеги бизнесмени и с експерти, за да обмислим общи действия за раздвижване на водещи сектори като туризма, инфраструктурните проекти, логистиката и благоустрояването на града“, добавя той в съобщение до медиите. „В усвояването на средствата от ЕС водеща роля вече имат общините и бизнесът, от нас зависи да инвестираме добре тези пари“, казва Георги Гергов.

Според него част от инициативата би могъл да бъде и един пул за спонсориране на различни обществени начинания. Като пример Гергов посочи изграждането на паметника на хан Крум. За него общината даде терен, 35 000 лв. и осигури дарители, които събраха необходимите 200 000 лева. Половината от тях предостави Гергов в края на месец юни 2006 година.

Според Гергов създаването на общ спонсорски пул ще е полезно за града, защото би неутрализирало съмненията за политически мотиви в дарителските акции и би привлякло повече средства, с които да се финансират проекти в здравеопазването, образованието, културата и социалните дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 08.09.22 г.
fallback