fallback

Булгаргаз ще се стреми да излезе на фондовата борса до 3 години

Компанията цели да излезе първо на БФБ, а след това и на някоя международна борса, като стремежът е това да е Лондонската

18:37 | 16.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Булгаргаз възнамерява до 3 години да излезе на фондовата борса, заяви пред журналисти главният изпълнителен директор на холдинга Любомир Денчев. Той посочи, че преди това капитализацията на Булгаргаз трябва да се увеличи значително – сега тя е около 500 млн. евро, а би трябвало до достигне 2,5 – 10 млрд. евро, за да излезе успешно на борсата.
Денчев веднага допълни, че тази идея трябва да се утвърди от Министерството на икономиката и енергетиката, което е собственик на компанията.
Ако това се случи, има два варианта – да се излезе с продажба на пакет от акции 20 – 30%, а другият е този пакет да е приблизително или над 50%.
Евентуалното излизане ще стане първо на Българска фондова борса, а след това и на международна, като стремежът е това да е Лондонската.
Друго основно направление в развитието на дружеството е то да навлезе в цялата дейност по веригата от проучването и добиването на газ до доставката му до крайните потребители. В тази връзка са водени разговори с австрийската OMV, с която е подписан меморандум за сътрудничество в областта на проучването на евентуални находища на газ в България.
Разговори за евентуално сътрудничество са водени с E.ON Gaz и Enel, предстои да се водят и с Gaz de France.
От друга страна, Булгаргаз смята да развива газопреносната мрежа на територията на страната в тези райони, където другите фирми за разпределение смятат, че трудно се възвръщат инвестициите.
Първият проект се предвижда да бъде газоснабдяването на Силистра. За целта е необходимо да бъде изградено отклонение от около 80 км на стойност приблизително 11 млн. лв. Финансирането са предвижда да бъде 75% от фонд „Козлодуй“ и 25% от Булгартрансгаз.
Проектът може да се реализира за 2,5 – 3 години.
Друго желание на Булгаргаз е да навлезе в бизнеса с метан станции. Изграждането на една метан станция струва около 100 хил. евро.
В момента топлофикациите в страната дължат на Булгаргаз общо неизплатени сметки в размер на 203 млн. лв., като само Топлофикация София, както Investor.bg съобщи, дължи 150 млн. лв.
Булгаргаз вече е изпратил предупреждения до длъжниците, че ако до началото на новия отоплителен сезон не предложат разумен график за връщане на старите си задължения, газоподаването им ще бъде намалено.
За това шестмесечие има увеличение на транзита през наша територия от 20%, казаха още от ръководството на холдинга.
В близко време предстои Булгаргаз да обяви процедура за избор на консултант за изработване на финансова стратегия на компанията. От Булгаргаз поясниха, че ще искат да им бъдат предложени възможности за различни форми на финансиране, т. е. не само банково, а например фондово, с цел да се получи достъп до по-евтини ресурси.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:23 | 10.09.22 г.
fallback