fallback

Над 1600 акта съставени за три месеца на некоректни работодатели

15:55 | 15.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

За три месеца инспектори от Националната агенция за приходите (НАП) от цялата страна съставиха 1656 акта за нарушения на некоректни работодатели. През април, май и юни 4 119 работодатели бяха проверени дали спазват осигурителното законодателство, съобщиха от НАП.

Най-често срещаните нарушения са неначислени работни заплати, начислени възнаграждения, но непреведени задължителни осигурителни вноски, липса на заповеди за освобождаване на наети, неподадени уведомления за прекратяване на договорите и др.

Едно от основите нарушения е неспазването на новата разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, която влезе в сила от 1 януари 2007 г. Тя гласи, че когато заплатите са начислени, дори и да не са реално изплатени, работодателят е длъжен да превежда осигурителните вноски до края на месеца, при който е извършено начисляването.

Другото често срещано нарушение е неспазването на Закона за счетоводството за текущо начисляване на работната заплата. Инспекторите на НАП са установили, че в някои случаи работодателите правят начисленията през месеца, когато имат възможност да внесат дължимите осигурителни вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 04.09.22 г.
fallback