fallback

Топлофикация София опрощава лихвите по стари сметки на абонатите си

„Лихвената ваканция“ ще важи само за един месец, по всяка вероятност септември

13:01 | 14.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Съветът на директорите (СД) на Топлофикация София реши да бъдат опростени лихвите по стари сметки на всички абонати, съобщи на специална пресконференция Лилия Маутнер, председател на СД на дружеството.
Въпросната „лихвена ваканция“ ще важи само за един месец, по всяка вероятност септември. Абонатите, които си платят всички стари сметки преди тези за отоплителния сезон 2006-2007 г., ще платят само главниците по сметките си. За целта от Топлофикация ще отправят покана за индивидуално споразумение към всеки абонат.
От друга страна, изрядните платци, тоест когато абонатите на цяла сграда са си платили всички сметки за целия отоплителен сезон, могат да ползват отстъпка по тях до 5%.
„Ще се стремим по Нова година абонатите на Топлофикация София в столичните квартали Левски, Сухата река и Хаджи Димитър да имат топла вода“, каза изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски. За целта топлоизточниците за тези квартали трябва да бъдат газифицирани, което ще струва около 3 млн. лв. В момента в тези квартали има само парно отопление без топла вода.
За тази година Топлофикация София предвижда да бъдат извършени ремонтни дейности на обща стойност 6 млн. лв., докато миналата година изобщо не са правени такива.
Инвестиционната програма е на обща стойност 49 млн. лв., като 33 млн. лв. от тях са заеми от Световната банка (СБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а 16 млн. са собствени средства. С тях се предвижда основно да се подмени топлопреносна мрежа от 20 км, а също така и да се подменят общо 1 600 абонатни станции. Програмата на Топлофикация предвижда да бъдат подменени още 2 500 абонатни станции.
На въпрос на Investor.bg от ръководството на дружеството посочиха, че другите 2 500 абонатни станции би трябвало да се подменят след втория транш на заема от СБ и ЕБВР в размер на 15 млн. евро. Не се знае обаче дали и кога този заем ще бъде отпуснат, тъй като преди това трябва да бъдат изпълнени определени изисквания на банките.
От Топлофикация София съобщиха още, че засега не планират повишаване на цената на топлоенергията, но ако през месец октомври се вдигне цената на природния газ, е възможно и те да поискат вдигане на цената на парното, тъй като над 70% от себестойността му се пада на природния газ.
За Investor.bg от Топлофикация уточниха, че към момента задълженията им към Булгаргаз, включително просрочените, са общо 150 млн. лв. От дружеството обаче не се притесняват, че ще им бъде спряно подаването на природен газ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:18 | 11.09.22 г.
fallback