fallback

Преглед на печата за 14 август

08:28 | 14.08.07 г.

3 млн. лв. оборот ще е летвата за строители на мегаобекти
в. Сега
Поне 3 млн. лв. нетни приходи от продажба за предната финансова година е необходимо да докажат изпълнителите на най-големите строителни обекти. Те трябва да имат също поне 50 работници и балансова стойност на дълготрайните материални активи над 500 000 лв. Това предвижда правилникът за Централния регистър на строителя, обнародван в "Държавен вестник". Вписването в специалния регистър е задължително за всички строителни фирми.
В книгата се записват само предприемачи, които нямат просрочени данъчни задължения и осигуровки, не са обявени във фалит и разполагат с необходимата техника и персонал, нает по трудов договор.
НЕК още спори с Данаилов за античния стадион "Сердика"
в. Сега
Античният стадион "Сердика" в центъра на столицата остава без пари за археологически проучвания след като НЕК отказа да дава повече средства за него. Културният паметник бе открит преди 3 години на терен на компанията, където тя строи своя сграда. След като стана ясно, че обектът е уникален паметник от национално значение, строежът бе спрян, а държавното дружество пое ангажимент да финансира археологическите разкопки.
"Договорът ни изтече в началото на годината, затова спряхме помощта", мотивираха се от компанията.
Показаха “Нова Плама” на борсата в Лондон
в. Стандарт
Продажбата на "Нова Плама" беше обявена вчера на Лондонската фондова борса от "Петрофак". Компанията има договор с "Хайуей логистик център", която купи на търг активите на фалиралата ни рафинерия. "Петрофак" трябва да извърши цялостен анализ за състоянието на производствените мощности, обясни Ангел Стефанов, собственик на фирмата инвеститор. Търгуваната в Лондон "Петрофак" оперира 17 собствени и 18 рафинерии на големи производители по света. Първите експертни екипи на "Петрофак" ще започнат работа в Плевен до седмица. За 3 месеца те трябва да изготвят бизнес план за възстановяване на нефтопреработвателното предприятие.
Фирмите могат да получат до 925 лв. на човек за курсове
в. Дневник
Европейската оперативна програма "Човешки ресурси" ще предоставя на фирмите до 925 лв. на служител за повишаване на квалификацията или изграждане на нови умения. Парите са безвъзмездна помощ и се отпускат само за обучението на вече наети работници, съобщиха консултанти по усвояването на еврофондове. За сравнение, сега Министерството на труда дава по 450 лв.
Общо 35 млн. лв. са предвидени за усвояване само през тази година по програмата. Микропредприятията и малките фирми ще получат цялата сума за обучението, а от средните и големите компании се очаква да участват с 20-30% съфинансиране. Дружествата могат да кандидатстват самостоятелно или в консорциум, при условие че осигурят поне 30 участника за всеки проект.
Петзвезден комплекс ще се строи в центъра на Бургас
в. Дневник
"Бургариен директ райзен" ще промени облика на бургаския хотелски комплекс "Приморец" в началото на Морската градина. На негово място ще бъде изграден петзвезден комплекс с хотелска и апартаментна част, бизнес център, СПА център и заведения за хранене. Инвестицията е 12 млн. евро, съобщи директорът на фирмата Кънчо Златев.
"Бургариен директ райзен" е с основен предмет на дейност хотелиерски услуги и туроператорска дейност. През 2005 г. компанията стана собственик на комплекс "Приморец" с терен 5570 кв.м и застроена площ 9300 кв.м. Към придобивката са още открит паркинг пред хотела и атракционен обект "Фрегата", който се намира на пясъчната ивица до централния бургаски плаж.
Старозагорските бани ще се налагат като целогодишен курорт
в. Дневник
Старозагорските минерални бани имат потенциала да се развиват като целогодишен туристически курорт и да привличат туристи през всички сезони. Затова допринася и новата туристическа база, която беше изградена през последните години, обясни кметът на Стара Загора Евгений Желев. Курортът се намира на малко повече от десет километра от града.
През последните две-три години курортът привлича все повече туристи, обясняват хотелиерите. Половината от посетителите са българи, а другата половина са чужденци от европейските страни, съобщи Петър Ламбов, който е управител на четиризвездния хотел "Извор" в курорта.
Раздават компенсациите за сушата до края на август
в. Новинар
Стартира процедурата за компенсиране на земеделските производители, чиито ниви са напълно унищожени от сушата. До края на август производителите ще получат компенсациите по банковите си сметки, ако са подали необходимите документи. Държавен фонд "Земеделие" ще изплати по 35 лв. на декар унищожена от сушата пшеница, за ечемика компенсацията е 30 лв. за декар.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 28.08.22 г.
fallback