fallback

След месец стартира нова процедура за приватизация на ТЕЦ Бобов дол

Междувременно в руския вестник „Ведомости“ излезе информация, че руската „Мечел“ ще бъде между кандидатите за ТЕЦ-а

12:36 | 13.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

По всяка вероятност след около месец ще стартира повторната процедура за приватизация на ТЕЦ Бобов дол, съобщиха за Investor.bg от Агенцията за приватизация (АП). Преди дни е избрана фирмата, която ще прави оценка на активите на ТЕЦ Бобов дол. Това се налага, тъй като направената вече оценка, ползвана при първата процедура за приватизация, важи за срок от шест месеца. При старта на новата процедурата за приватизация въпросната оценка трябва вече да е готова. От АП не се ангажираха с прогноза дали тя ще бъде по-висока, или по-ниска от предходната.  

Предишната процедура за приватизация, в която на определен етап за купувач беше обявена гръцката фирма РРС, беше прекратена поради непостигане на споразумение между купувача и АП относно клаузи на приватизационния договор.  

По принцип възможните методи за приватизация по закон са чрез няколко вида търгове, чрез конкурс (на един или два етапа) или чрез фондовата борса. Запознати коментираха, че към момента най-възможен изглежда вариантът да се пристъпи към приватизация чрез едностепенен конкурс. 

Междувременно в руския вестник „Ведомости“ излезе информация, че руската фирма „Мечел“ ще бъде между кандидатите за приватизация на ТЕЦ „Бобов дол“. Според коментара на медията една от причините за това е, че фирмата ще получи достъп до европейски пазари за своите въглища, където цената им може да стигне 50-60 долара за т, докато в Русия тя е 15-20 долара за т.  

От „Ведомости“ допълват, че на „Мечел“ ще е трудно да се бори за ТЕЦ Бобов дол с Enel или E.ON. В тази връзка от АП подчертаха, че засега имат само писма за намеренията за участие в процедурата за приватизация, без да уточняват от кои фирми, но тези писма не ангажират официално въпросните фирми за участие в приватизацията, нито дори със закупуване на съответната документация за участие в процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
fallback