fallback

Преглед на печата за 13 август

07:47 | 13.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Скъпите храни през юли може да повишат инфлацията
в. Дневник
 
Инфлацията за юли вероятно ще се повиши значително заради сушата и нарасналите цени на горивата, които са оскъпили хранителните стоки и транспортните услуги, прогнозира "Блумбърг". Според експертите, цитирани от информационната агенция, може да се очаква тя да достигне 6.7% на годишна база за юли при 5.6% за юни. Потребителските цени се очаква да се повишат с 0.5% за юли, след като се понижиха с 0.4% през предходния месец. Очаква се днес Националният статистически институт да публикува официалните данни.
 
Свободните зони отиват в частни ръце
в. Сега
 
Държавата най-вероятно ще се раздели със собствеността си в свободните безмитни зони (СБЗ). Министерството на финансите още през април е предложило тези предприятия да се извадят от списъка на забранените за приватизация предприятия, съобщиха от ведомството в отговор на въпрос на "Сега".
 
В момента зоните в Свиленград, Русе и Видин са 100% държавни. В Бургас МФ държи 19%, а в Пловдив - 46%. Единствено в зоната в Драгоман няма държавно участие. Там най-големият акционер е общината - с 49%. Сред останалите собственици на СБЗ сега са общини, фирми, физически лица и някои банки - УниКредит Булбанк, ДЗИ Банк.
 
Бевърли хилс за военни във Варна
в. Стандарт
 
Във Варна ще има жилищен квартал за военни. Строежът му ще започне догодина. Това съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков, който посети морската столица вчера по повод 128-годишнината на родните ВМС.
Изпълнението на проекта ще осигури апартаменти за около 80% от нуждаещите се военни във Варна. По думите на министъра комплексът ще бъде много голям, с едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти съгласно стандартите на НАТО. Военният квартал ще бъде в район "Владислав Варненчик". Парите ще се осигурят от инвеститори срещу отстъпено право на строеж, обясни Близнаков.
 
Във Варна може да се строят и военни кораби. Офертата е на една от фирмите, които участват в конкурса за доставка на корвети за бойния ни флот. Тя предлага 4 корвета, които ще струват около 700 млн. евро. Срещу купуването на корветите от наша страна пък компанията ще даде възможност на "Булярд" да построи общо 16 кораба, повечето от които военни, за различни държави, обясни още Близнаков. Ако кабинетът одобри сделката, това ще открие 2000 нови работни места и ще превърне България в регионален център на корабостроенето.
 
България изоставала с години след Румъния
в. Новинар
 
Румъния е много по-напреднала от България по отношение на икономиката. Изключение прави само туризмът, но това е случайно. До такива изводи е стигнал румънският вестник "Гъндул". Изданието се позовава на "български и международни официални лица". В статията се посочва, че пазарът на имоти в Румъния е с две-три години по-напред от нас. Чуждестранните инвеститори започнаха да заобикалят България, пише вестникът. Бумът на недвижими имоти, особено по Черноморието, се приближава към своя финал, прогнозира изданието, позовавайки се на информация от международния портал "Off Plan Internacional". 
 
Купуват 30 тролейбуса за столичния транспорт
 в. Новинар
 
"Столичен електротранспорт" ще купи 30 нови тролейбуса със собствени средства. Това съобщи вчера изпълнителният директор на дружеството Йордан Василев. Парите за покупка са от приходите на дружеството. Конкурсната процедура за покупката на возилата беше обявена през май и вече са отворени офертите по нея. Кандидатите да доставят тролейбусите били руска и канадска фирма, но руската не е била допусната поради липса на сертификат, съобразен със стандартите на ЕС. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:41 | 06.09.22 г.
fallback