fallback

Преглед на печата за 11 август

"Луфтханза" и "Хемус Еър" създават предприятие за ремонт на самолети в България, а инвестицията е на стойност 20 млн. евро

10:01 | 11.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

"Луфтханза" и "Хемус Еър" правят база за ремонт на боинги у нас

в. Сега

"Луфтханза" и "Хемус Еър" създават предприятие за ремонт на самолети в България, а инвестицията е на стойност 20 млн. евро. Българската авиокомпания и Lufthansa Technik - фирмата за поддръжка на самолетите на Lufthansa, ще подпишат договора за джойнт-венчъра на 16 август, съобщи агенция Ройтерс. Германците ще притежават 80% от дружеството. Бъдещата съвместна работилница, която ще е в района на летище София, първоначално ще поправя само машини Боинг 737. Има вероятност проектът да бъде разширен и за ремонт на по-големи самолети като Боинг 777 и Еърбъс А 340, обясни изпълнителният директор на "Хемус Еър" Димитър Павлов.

Надуват изкуствено цените

в. Стандарт
Весела Илиева, изпълнителен директор на Юник Истейтс: Цените на имотите у нас започнаха да падат от януари. В момента не поевтиняват, но пазарът е в застой. Това е нормално явление. Твърденията, че цените ще растат още, са опити да се надуят изкуствено. Всъщност пазарът на имоти все повече зависи от ипотечните кредити, които предлагат банките. Заради изискването на БНБ за по-голям резерв е възможно да се повишат малко лихвите. Сигурна съм обаче, че трезорите са достатъчно гъвкави, за да предложат други екстри на клиентите си, за да не намалеят заемите за жилище.
 
Правим мебели с гръцка дървесина, изнасяме българската в Турция
 
в. Новинар
Дърводобивът у нас е 100% губеща индустрия, каза Иван Петков, председател на Асоциацията на горските фирми в България. През последните години все по-малко качествена дървесина се добива от българските гори. Налага се фирмите за преработка и производство на мебели да внасят дървесина от Гърция, Украйна и Румъния на цена от 80 до 120 лева за кубически метър. В същото време дървопреработватели изнасят родния дървен материал за Турция, Гърция и други страни. Около 3 000 са фирмите за дърводобив в България, които се нуждаят от територии, в които да упражняват дейността си. На много места обаче им отказват достъпа до горските масиви, защото там работят фирми на близки до властта хора.
 
Китайските власти призовават да не се използват китайски пръчици при хранене
 
в. Дневник
Китайските власти призовават да се намали използването на традиционните дървени пръчици при консумацията на хранителните продукти, съобщи ИТАР-ТАСС. Според експерти нарасналата нужда от дървени пръчици застрашава горските масиви в Китай. Освен това в Китай често се използват пръчици за многократна употреба, което заплашва здравето на консуматорите. Еколози цитират статистически данни, според които всяка година в Китай се произвеждат около 45 милиарда комплекта дървени пръчици, заради които се унищожават повече от 25 милиона дървета. Властите на Пекин се опасяват, че производството на пръчици ще нарасне многократно заради наплива на туристи, зрители на Олимпиадата през 2008 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 29.08.22 г.
fallback