fallback

Премиерът иска забрана на износа на опожарена дървесина

За периода от 1 януари до 9 август горските пожари в цялата страна са нанесли щети за над 6 млн. лв.

17:19 | 10.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Министър-председателят Сергей Станишев е разпоредил изготвянето на проект за Постановление за забрана на износа на опожарена иглолистна и широколистна дървесина, съобщават от правителствения пресцентър. Документът ще бъде внесен за разглеждане на следващото редовно заседание на правителството на 23 август.
 
За периода от 1 януари до 9 август т. г. горските пожари в цялата страна са нанесли щети за над 6 млн. лв.
 
На Държавната агенция за горите е разпоредено да създаде максимално прозрачна организация за добив и усвояване на обгорялата дървесина по реда и процедурите на Закона за обществените поръчки и за продажбата й от временен склад.
Премиерът е одобрил мерките за ограничаване на предпоставките за предизвикване на пожари в горите, предложени в доклад от създадената наскоро с негова заповед междуведомствена работна група.
Според доклада областите с най-много горски пожари през последните години са практически едни и същи, независимо от предприетите мерки, а именно – Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, София област, Ловеч, Видин и Монтана. Това се дължи не само на по-неблагоприятните климатични характеристики за тези области, но и на създадените преди години големи масиви с иглолистни гори.
С цел предприемането на адекватни мерки за ограничаване на щетите представеният на премиера доклад откроява и точните причини за възникването на горските пожари. Според статистиката за тази година близо половината от пожарите са причинени от опожаряване на стърнища и ливади, близо една четвърт – поради небрежност, а за четвърт от пожарите причините все още са неизвестни. Засега се отчита, че само 5% от пожарите са умишлени.
Повече от 70% от пожарите са възникнали извън границите на горския фонд и впоследствие са се прехвърлили в горите, се казва още в доклада.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 02.09.22 г.
fallback