fallback

Преглед на печата за 10 август

07:54 | 10.08.07 г.

Германците си тръгват от мини “Марица-изток”
в. Стандарт
 
Мини "Марица-изток" къса с германските си партньори. Ръководството е взело решение дружеството да излезе от смесената компания с германския концерн RWE (Ер Ве Е). Това съобщи изпълнителният директор на мините Иван Марков. Смесената българо-немска компания бе създадена преди близо 10 години за проучване възможностите за съвместен проект, но така и не заработи. Марков уточни, че скъсването с германците на практика означава, че те няма да участват в съвместен проект с тях за изграждане на нови мощности в комплекса. В края на май най-големият производител на електрическа енергия в Германия RWE и мини "Марица-изток" подписаха споразумение за проучване и строителство на нова електроцентрала. Тя трябваше да се намира на територията на Маришкия басейн и да бъде с мощност 600-700 мвт.
 
Собственикът на "Плама" ще изгражда нови производствени мощности
в. Дневник
 
Пловдивското дружество "Хауей логистик център", което стана собственик на плевенската рафинерия "Плама", планира изграждането на производствени мощности за светли горива. Това обяви собственикът на "Хауей" Стефан Ангелов. Проектът ще бъде по технология на китайския държавен холдинг "Шанхай електрик". Ангелов каза, че миналата седмица е получил потвърждение за това и от министъра на икономиката на Китай. Предвижда се новите инсталации да започнат да работят в рамките на две години. Те ще бъдат построени върху свободните площи на територията на сегашната рафинерия.
 
"Яхтополис" ще прави пристанище в Ахтопол
в. Дневник
 
"Яхтополис" АД връчи на община Царево инвестиционно намерение за изграждане на яхтено пристанище със съответната инфраструктура и обслужващи сфери. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Георги Мартинов. Предложението включва социалната програма, която запазва местния бизнес, съществуващ към момента. От общината потвърдиха, че до края на лятото на сесия в общинския съвет предложението ще бъде разгледано. Проектът ще бъде обявен публично през септември, когато ще бъдат поканени част от фирмите в съпътстващите дейности, за да бъдат представени като участници в инициативата. "Яхтополис" АД е регистрирана в България преди една година с над 80% участие на частни фирми от Италия.
 
Млекари и месари вдигнали цените още преди сушата
в. Сега
 
Производителите на сирене и меса са използвали сушата, за да надуят цените на стоките си, заявиха вчера от Съюза на производители на комбинирани фуражи. "Стоките започнаха да поскъпват още преди да започнем да влагаме ново жито във фуражите", заяви шефът на съюза Христо Станчев. Браншовиците дадоха и друг пример - килограм сирене се произвежда от 6 литра мляко, като всеки литър струва между 30 и 40 ст. Така основната суровина в сиренето излиза около 2.40 лв. Като се прибавят и останалите разходи, цената за килограм остава доста под исканите сега 6 лв., добавят от съюза. За година фуражите са поскъпнали средно с 20%, а скокът при някои месни и млечни продукти вече е стигнал 60%, за което нямало пазарни причини, казаха от съюза.
 
Нова такса оскъпява телефонните разговори
в. Сега
 
Нови по-високи цени за запазване на номера подготвя Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Според предложението, пуснато за обществено обсъждане на сайта на КРС, за всеки 8-цифрен национален номер вместо досегашните 20 ст. на година операторите ще трябва да плащат 28 ст. Това е таксата, която се плаща от БТК. Таксата за 9-цифрените номера, които се ползват от мобилните оператори, от 14 ст. става 20 ст.
Мотивът на комисията е, че много оператори запазват милиони номера, които не ползват, но в същото време не ги отстъпват на друг оператор.
 
Японци осигуряват 177 мегавата ток
в. Стандарт
 
Още 177 мвт мощност ще се прибавят към енергийната система на страната. Японци пуснаха първи блок на "Марица-изток 2" след повече от 2 години закъснение. Японският специалист Кикуо Йокучи ритуално разби бутилката шампанско. Той е представител на концерна "Мицуи", който рехабилитира малките енергоблокове в централата. Модернизацията на блока е на стойност 226 млн. евро. В цената се включва и изграждането на две сероочистващи инсталации за улавяне на вредните газове от изгарянето на въглищата.
 
С метан пътуваме три пъти по-евтино до морето
в. Новинар
 
Цената на бензина непрекъснато се увеличава, което прави все по-популярно и изгодно използването на метана като гориво за автомобила. Освен пестене на пари метанът гарантира и значително по-малко отделяне на вредни вещества в природата. За да ползвате метан като гориво за вашия автомобил, ще трябва да монтирате метанова уредба, която ще ви струва между 900 и 3000 лева. Цената зависи от големината на бутилките и марката на автомобила. 15-годишен "Опел Кадет" с бензин харчи около девет литра на 100 километра градско каране. При цена от около 1,90 лв. за литър пробегът излиза 17 лв. Ако използва инсталация за метан, същият автомобил ще харчи около 5 килограма сгъстен природен газ на 100 километра и курсът ще струва едва 5 лв.
 
Проверяват туристическите обекти в община Созопол
в. Дневник
 
Община Созопол започна масирани проверки по туристическите обекти за плащане на курортна такса и наличие на категоризация и лицензи. Това съобщи кметицата Веска Караманова. Сформирани са 4 екипа от служители на дирекция "Туризъм, икономически и хуманитарни дейности" и общински данъчни експерти. Задачата им съгласно издадената от Караманова заповед е да инспектират  местата за настаняване и заведенията за хранене в Созопол, Черноморец, Равадиново, ваканционните селища и къмпинги в общината, уточниха от общинската администрация. Освен за внесена навреме туристическа такса, наличие на категоризация и лиценз групите ще проверяват и за деклариране на сградите по Закона за местните данъци и такси. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 07.09.22 г.
fallback