fallback

Варненският боклук може да настигне софийския

18:16 | 09.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Липсата на публичен дебат по предстоящия търг за избор на проект, изпълнител и оператор на предприятие за преработка на битови отпадъци стана повод за импровизирана пресконференция на заместник-председателя на Варненския общински съвет Бранимир Балачев.

Заводът за преработка на смет е златна мина за този, който го построи, въпросът е, че детайлите от тръжната процедура остават неизвестни за варненци, твърди той. Притесненията му започват от неяснотата около технология, по която ще се преработва боклука.

Според Балачев варненския боклук не е годен за механична преработка, а за биологична обработка, тъй като биологичните отпадъци преобладават в сметта.

Другото обвинение е, че тръжната документация е изготвена така, че печелившата фирма да е или “Ултратранс”, или “Екоинвест”.

Опасенията са, че който и да спечели търга, ще се превърне в монополист “и при тази ситуация ще диктува условията на община Варна, ако те не бъдат уточнени сега.” Капацитетът на сметището в село Въглен, където до момента се изхвърлят отпадъците на варненци, е още само една година, а срокът за построяване на завода – до 10 години. Боклукът може да е следващият голям проблем на Варна, опасява се Бранимир Балачев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 08.09.22 г.
fallback