fallback

ДКЕВР: Енергитиците са действали правилно при аварийната ситуация на 27 юни

Изводите на експертите сочат, че специалистите от диспечерските управления са успели да овладеят бързо възникналия проблем

15:16 | 09.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е действал правилно и в зависимост от ситуацията, установи проверка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за причините довели до краткотрайни прекъсвания на електроснабдяването в някои райони на страната на 27 юни.

Според експертите високите температури и възникналите в близост до системните електропроводи пожари са предизвикали изключване на мощностите и авария в електроенергийната система. Това, от своя страна, е предизвикало разделяне на енергийната система на страната на две части – Източна и Западна. Западната част е останала да работи в паралел с Европейската енергийна система, а Източната е работила изолирано, което я е направило по-нестабилна.

От доклада на ДКЕВР става ясно, че друга причина за енергийния срив е дисбалансът в преносната мрежа между Източна и Западна България, получен заради извеждането от експлоатация на два от блоковете на АЕЦ Козлодуй и повишеното потребление на енергия.

Изводите на експертите сочат, че специалистите от диспечерските управления са успели да овладеят бързо възникналия проблем. Благодарение на техните адекватните и навременни реакции, времето за прекъсване на захранването е било ограничено до минимум, с което са предотвратени щети за икономиката на страната за милиони левове.

В резултат на констатациите, ДКЕВР е взела решение за прекратяване на преписката по разследване на причините, довели до аварията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 30.08.22 г.
fallback