fallback

Служители на Xerox протестират срещу аутсорсинг в България

Информацията за преместването на работни места в България е била обществено достояние, преди самите служители да бъдат информирани

11:17 | 09.08.07 г.

Над половината от общо 900 служители на Xerox Europe, чиито работни места предстои да бъдат прехвърлени към IBM след сделка за аутсорсинг с компютърния гигант, търсят юридическа помощ, съобщи ирландският Independent. 

Около 500 служители, чиито работни места се прехвърлят към IBM следващия месец, са дали по 10 евро за фонд, който да осигури юридическа консултация относно начина, по който компаниите са стигнали до решението за трансфер на работни места.

Ръководството на Xerox е било информирано с циркулярно писмо до всички мениджъри, че персоналът търси юридическа помощ. В писмото комитет, представляващ служителите, твърди, че компанията може би е извършила нарушение при прехвърлянето на задълженията, защото Xerox е рекламирала работните места в сайта на IBM за набиране на персонал, преди да ги осведоми.

„Това означава, че информацията за преместването на нашите работни места в България е била обществено достояние, преди да ни информират за каквото и да било“, се казва в писмото.

Писмото също предлага начини, по които да се компенсират засегнатите служители, включително предложение за изплащане на обезщетения заради съкращаване.

IBM планира да аутсорсне работните места в страни с по-ниски разходи като България, Индия и Филипините, като в рамките на 18 месеца ще започнат съкращенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:25 | 05.09.22 г.
fallback