fallback

Подаването на природен газ за Гърция е възстановено

За първите седем месеца на годината през българска територия са транзитирани около 2 млрд. куб. м природен газ за Гърция

10:45 | 09.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Аварията на газопровода, възникнала в понеделник сутринта (преди три денонощия), в участъка намиращ се до с. Долно Българчево на около 6 км западно от Благоевград е отстранена и от 05,35 ч. на 9 август е възстановен нормалният пренос на руски природен газ за Гърция, съобщиха от ръководството на Булгаргаз.
По отстраняване на аварията денонощно са работили екипи на “Булгартрансгаз” ЕАД.
За първите седем месеца на годината през българска територия са транзитирани около 2 млрд. куб. м природен газ за Гърция, каза за Investor.bg изп. директор на Булгаргаз Димитър Гогов. Той допълни, че подаването на синьо гориво не е равномерно, а според необходимостта и затова не може точно да се каже колко е неподаденото количество газ за трите денонощия на аварията. Освен това съответните измервателни уреди се намират на гръцка територия.
За другите две съседни страни, за които транзитираме руски газ, количествата за периода януари – юли са съответно: за Турция – близо 8 млрд. куб. м и Македония - около 45 млн. куб. м.
Очаква се в най-скоро време застрахователите да са готови с изчисленията относно разходите за отстраняване на аварията, каза още Гогов.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 11.09.22 г.
fallback