fallback

Експерти: Държавата да помогне на фирмите при вноса на царевица

Що се отнася до пшеницата, мнението е, че тазгодишната реколта е достатъчна

17:26 | 08.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Държавата може да помогне на българските фермери, като издейства облекчаване на режима на внос на царевица от страни извън ЕС, казаха за Investor.bg експерти от бранша.

Поради очертаващата се слаба реколта от царевица тази есен за изхранване на животните ще са необходими сравнително големи количества от внос. Към момента обаче цените на царевицата в ЕС и страните от Черноморския регион са високи. Така например с вчерашна дата борсовите цени на царевицата са: в Украйна - 190 долара за т (франко пристанище), в Русия – 255 долара за т (франко полето), в Унгария – 279 долара за т. Същевременно борсовите цени на царевицата в САЩ и Аржентина са 150 – 155 долара за т., а на пшеницата в САЩ – 257 долара за т.

Именно поради значително по-ниските засега цени в Америка на основната фуражна култура, дори като се прибавят транспортните разходи, вносът оттам ще бъде по-евтин, стига да бъдат премахнати таксите, които страните от ЕС плащат при внос на зърно от трети страни.

Според регламентите на ЕС държавата не може пряко да се намесва на пазара на зърно, но може да издейства премахване на въпросните такси за определен период при внос на царевица поради слабата реколта в страната. Също така съответните държавни институции могат да съдействат на българските фирми при организиране на участието им на търгове в ЕС за продажба на царевица. Такъв търг предстои в Унгария, тъй като ЕС е разрешил на Интервенционната агенция на страната на продаде около 1 млн. т зърно. Първоначалната цена при подобни търгове не е висока, но не се знае до какво ниво ще стигне в процеса на наддаването, поясниха запознати.

Що се отнася до пшеницата, мнението на експертите е, че тазгодишната реколта е достатъчна, но търговците умишлено задържат продажбата й, за да се вдигне цената още повече - въпреки че вече е над два пъти по-висока от миналогодишната. Последната сделка, сключена преди дни на Софийската стокова борса, е при цена 360 лева за т пшеница без ДДС, но при двустранни сделки в страната цената е около 400 лв. за т без ДДС.

В тази връзка от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ)поясниха за Investor.bg, че необходимите количества зърно за попълване и опресняване на държавния резерв ще бъдат закупени от ЕС и Украйна, за да не повлияе покупката на вдигане на цените на вътрешния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:56 | 09.09.22 г.
fallback