fallback

Медът поскъпва двойно, пчелите застрашени от гибел

Тази година се очаква в България да бъдат произведени по-малко от 2 хил. тона мед спярмо 7-9 хил. тона за предходни години

14:12 | 08.08.07 г.

„Българските пчели са застрашени от масова гладна смърт през зимата, ако не бъдат захранени до 25 дни“, съобщи на пресконференция Пламен Иванов, председател на Националния браншови пчеларски съюз.

Съюзът е изпратил писмо до Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП), в което предлага да бъдат отпуснати спешни компенсации от 20 лв. на пчелно семейство, предназначени за есенното подхранване на пчелите. Нуждата от финансово подпомагане е породена от климатичните аномалии, слабото нектароотделяне, ширещите се заболявания и ниския добив.

Субсидията може да бъде и под формата на захар, като за оцеляването на пчелите са нужни около 20 кг на пчелно семейство. Дружества от цялата страна са изпратили писма до съюза, в които настояват да се обяви бедствено положение и да се осигури незабавно подпомагане, което варира между 12 и 20 кг захар.

Средната възраст на пчеларите у нас е 60 – 65 години и те нямат нужните средства, с които да осигурят есенното захранване, каза Иванов.

Регистрираните в страната пчелни семейства са 754 хиляди, от които едва 3% са застраховани, а регистрираните като пчелари земеделски производители са 8 170, поясни Иванов.

"Ако не бъдат осигурени средства за компенсациите, единственият ни вариант е национална стачка вероятно в края на септември, на която можем да съберем в София 35 хиляди пчелари", заяви Иванов.

От 1 септември медът у нас поскъпва двойно, съобщи още той. По думите му килограм монофлорен мед на дребно ще струва 10 лв., полифлорен – 8 лв., а манов – 12 лв. На едро цените ще бъдат съответно 8, 6 и 10 лв. Сега крайните продажни цени са около 5 лв., а изкупните цени през последните години са между 1,50 лв. и 1,80 лв.

"Средното годишно производство на мед в България е между 7 и 9 хил. тона, от които обикновено 3 хил. т са експортно ориентирани, 2 хил. т са за вътрешна консумация, а останалото количество залежаваше поради ниските изкупни цени. Тези резерви обаче ще бъдат изчерпани до следващата година", добави Иванов.

По думите му обаче тази година се очаква в България да бъдат произведени по-малко от 2 хил. тона мед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 08.09.22 г.
fallback