fallback

Транзитни такси от Бургас – Александруполис може да остават и в Бургас

В общината и за региона ще остават приходите от дейността на българското дъщерно дружество, вкл. данъци

14:15 | 07.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Възможно е част от транзитните такси, които ще получава България след реализацията на проекта Бургас – Александруполис – по предварителни разчети между 35 и 50 млн. долара годишно, да остават за Бургас и региона и средствата да се влагат в подобряване на инфраструктурата и екологията. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който заедно с министъра на вътрешните работи Румен Петков обсъди днес в Бургас с представители на Общинския съвет и зам.-кмета на града Венелин Тодоров проекта на петролопровода.
Представителите на Комисията от Общинския съвет в Бургас за преговори за регионалното значение на проекта представиха пред двамата министри исканията на обществеността в Бургас и региона за защита на интересите на населението при проектирането, изграждането и експлоатацията на петролопровода.
 
Министър Гагаузов припомни, че Международната проектна компания (МПК) ще бъде регистрирана в страна член на ЕС, но дъщерното за България дружество ще се регистрирана в Бургас, което означава, че в общината и за региона ще остават приходите от дейността на дъщерното дружество, вкл. данъци.
Гагаузов заяви още, че пред обществеността в Бургас ще бъдат представени подробно проектите за изграждане на буйовите терминали (разтоварването на тях става, след като танкерът е ограден, за да не се допускат разливи), при строителството на които ще се използват най-модерните световни технологии.
Министърът на вътрешните работи Румен Петков, от своя страна, увери представителите на общинския съвет в Бургас, че сигурността на съоръженията ще е на много високо ниво, за което вече има подписани споразумения и с гръцките и руските власти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
fallback