fallback

Преглед на печата за 4 август

Хаос завладя пазара на жито в. Стандарт

09:41 | 04.08.07 г.

Хаос завладя пазара на жито
в. Стандарт
 
Истински хаос настана на пазара на жито и брашно, съобщават от Пловдивската стокова борса. След като в продължение на седмици реално сделки не се сключваха, най-сетне купувачи и продавачи си стиснаха ръцете. Купувачите предложиха 20% по-високи цени, а продавачите отстъпиха малко от първоначално обявените равнища. Но стойностите, на които се сключват сделките за една и съща стока с еднакво качество, значително се разминават. Това е нехарактерно за пазарните икономики, обясняват от Пловдивската стокова борса. Брашно тип 500 там се е търгувало между 550 и 625 лв. Сериозно разминаване в цените има и при сделките с черните брашна. Те варират от 533 до 608 лв. за тон. Разлика от 50 лв. има и между различните сделки за брашно тип 1150
 
Ядем хляб с пшеница от Острова
в. Стандарт
 
Хлебопроизводителите ще могат да купуват eвтина пшеница от Великобритания и Унгария. Това заяви пред журналисти в Шумен зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова. Тя се срещна с над 200 земеделски стопани заради кризата, предизвикана от сушата. Цената на зърното ще се нормализира до месец заради внос от страните от ЕС, каза Бъчварова. На Острова вече имало 30 000 т пшеница, която може да се купи на търг на по-ниска цена. Още в понеделник пък земеделските стопани ще могат да участват на унгарски търгове за царевица. Тръжната документация вече се стиковала между ведомството на Кабил и унгарското посолство. Цената на царевицата щяла да започне от 120 евро за тон.
 
Сивият сектор в алкохолния бранш се разраства
в. Сега
 
Тревожни данни за разцвета на сивия сектор в производството и търговията с алкохол се съдържат в доклад на агенция "Митници". Потреблението на бандероли за алкохол е спаднало повече от 4 пъти за 2 години, а приходите от акциз върху спиртните напитки през първите пет месеца на тази година са намалели с 16% спрямо същия период на миналата година.
Ако през 2004 г. бандеролите са били 112.9 млн. броя, то през миналата година са потребени 4 пъти по-малко - 25.9 млн. броя. Бутилките се облепват с фалшиви или вече използвани бандероли, а също и с такива за питие с по-малък градус или обем.
 
Запазват облекченията и след плоския данък
в. Новинар
 
Данъчните облекчения за творците, журналистите, хората със свободни професии и занаятчиите ще бъдат запазени, както и останалите, на които им се признават разходи и след въвеждането на плоския данък от догодина. Хората, които ще бъдат най-засегнати от десятъка с доходи между 180 и 440 лв., пък ще бъдат компенсирани, като им се вдигнат заплатите от 1 януари 2008 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
fallback