fallback

БМФ продава неефективни кораби

Предложени за продажба ще бъдат 3 броя 3 000 тонни кораби от клас "море – река", а именно "Созопол", "Поморие" и "Каварна", както и кораба за насипни товари "Чумерна"

11:50 | 02.08.07 г.

На заседание на Съвета на директорите на Параходство БМФ ЕАД-Варна е взето решение за извеждане от експлоатация на неефективни кораби, съобщи БФБ-София.
Предложени за продажба ще бъдат 3 броя 3 000 тонни кораби от клас "море – река", а именно "Созопол", "Поморие" и "Каварна", както и кораба за насипни товари "Чумерна ".
Освен това поетапно ще бъдат изведени от експлоатация и предложени за продажба 7 кораба за насипни товари от серията 13 000 тонни кораби, чиято възраст е над 35 години. Ще бъде предложено и извеждането от експлоатация на четирите химикаловоза на дружеството.
Преди време изпълнителният директор на БМФ Христо Донев заяви, че за последните 15 години корабите на Параходство "Български морски флот" са намалели с 42 процента.
Вчера стана ясно, че три чуждестранни компании са изявили интерес към приватизацията на БМФ.
На 25 юни Агенцията за приватизация обяви официално старта на процедурата за приватизация на дружеството. Конкурсът ще се проведе на два етапа - до 20 август е срокът, в който желаещите компании и консорциуми могат да закупят документи за участие в процедурата, а до 10 септември закупилите документи трябва да подадат в АП документация, удостоверяваща съответствието с изисквания в конкурса.
Стратегията предвижда продажба на 70% от капитала на дружеството с опция за изкупуване и на останалата част през следващите години. Купувачът трябва да е юридическо лице - търговец, който да е наел кораби за насипни или генерални товари с общ бруто регистър тона, не по-малък от 1,3 млн. тона за всяка от последните три години, и да представи писмо за ангажимент за финансиране, издадено от банка с кредитен рейтинг най-малко А3 по скалата Moody's.
За шестмесечието БМФ отчете ръст в неконсолидираната печалба от 1,98 пъти до 22,082 млн. лв. Продажбите нараснаха с минималните 2,5% до 209,299 млн. лв.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 11.09.22 г.
fallback