fallback

Преглед на печата за 31 юли

07:53 | 31.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Селата окончателно фалират заради сушата

в. Новинар

3500 села ще фалират до края на годината заради сушата и липсата на средства за напояване, предупреди Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села (АБС). Толкова са селищата, в които основният поминък на хората са животновъдство и земеделие. Малко над 5000 са общо селата в България по данни на асоциацията. Повечето малки производители ще напуснат селата, защото нямат финансова възможност да изхранват животните си и да напояват градините си, обясни Борисов.

Продажбите в заведенията бележат ръст от над 7%

в. Дневник

През 2006 г. продажбите в заведенията за обществено хранене в България са нараснали със 7.1%. Това показват данните от най-новия доклад за индустрията на Euromonitor International. Повечето сектори отчитат ръст, но най-голямо е повишението в броя на поръчките на храни и напитки за вкъщи по интернет и телефона. Те са нараснали с 25% за миналата година и надхвърлят 10 млн. лв. Повишението отчасти се дължи на ниската база - общият дял на този вид продажби е само 1% от общата им стойност за цялата индустрия на заведенията за обществено хранене.

Спретват хаос със сметките за парно

в. Стандарт

Истински хаос с изравнителните сметки за парно очаква абонатите на "Сименс Елвеко", научи "Стандарт". Причината е, че ръководството на фирмата за дялово разпределение е решило да накаже всички некоректни платци и няма да им отчита топломерите. Топлинният счетоводител събира по 4,20 лв. за отчет на уред. Клиентите, които дължат пари на топлинния счетоводител за отчет и обслужване за минали години, са единични случаи. Но може да хвърлят в ужас останалите 17 хил. абонати на фирмата, коментират експерти."Не може едни хора да се мислят за по-хитри от останалите и да не си плащат таксата за обслужване с години", каза шефът на "Сименс Елвеко" Огнян Димитров. По думите му борчлиите вече попадат в графата "неотчетени" и ще им се начисли енергия на пълна мощност.

"Болкан енерджи" строи вятърен парк за 120 млн. евро

в. Дневник

"Болкан енерджи" ще инвестира над 120 млн. евро в изграждането на вятърен парк в Добрин с мощност 200 мВ. Компанията поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да й издаде 35-годишен лиценз за производство на електроенергия, преди паркът да бъде построен. Регулаторът разгледа искането й на открито заседание и ще се произнесе през следващата седмица. Паркът ще бъде върху 7000 декара на територията на общините Добрин, Крушари и Генерал Тошево. Строителството му ще започне в началото на 2009 г. и ще продължи година. 

Общината става собственик на опасните сгради

в. Сега

Общините ще могат да придобиват пустеещите строежи и опасните сгради, ако собствениците им не предприемат мерки за отстраняване на нередностите. Тази възможност се допуска в измененията на Закона за устройство на територията (ЗУТ), публикувани в последния брой на "Държавен вестник". Освен това кметът вече ще има право на предписания, свързани с естетиката на зданията. С промените в нормативната уредба на практика се предвижда върху проблемните имоти да се вписва ипотека в полза на общината, ако собственикът на опасен строеж не го ремонтира или укрепи за своя сметка.

Хотелиери в Слънчев бряг се обединиха в инициативен комитет за защита на дюните

в. Дневник

Хотелиери в Слънчев бряг се обединиха в инициативен комитет за защита на пясъчните дюни на територията на курортния комплекс. Те целят да не се допусне деактуване на уникалните образувания в района на Несебър и Слънчев бряг от публична държавна в частна държавна собственост и земеделска земя, която по-късно да се приватизира и застрои. Това обясни председателят на новосъздадения инициативен комитет Михаил Инджов на пресконференция днес. Той добави, че вече има опити за приватизация на дюните, които по-късно да бъдат застроени.

Борисов спря конкурсите за автобусните линии

в. Дневник

Кметът на София Бойко Борисов спря в понеделник конкурсите за отдаване на автобусни линии от градския транспорт на частници. "Конкурсите са отлагат, докато се изчисти процедурата и могат да бъдат изпълнени поетите към синдикатите ангажименти за прозрачност и възможността те да наблюдават процеса", заяви кметът. Той напомни, че общината има споразумение с транспортните профсъюзи, срещу което те отложиха ефективната стачка в столицата през май. Тя щеше да блокира града точно преди евроизборите. Борисов не каза с колко ще се отложат конкурсите.

Превръщат "Плама" в китайска рафинерия

в. Стандарт

Новият собственик на "Плама" - "Хайуей логистик център", ще бъде въведен във владение до края на седмицата, увериха вчера синдиците. Пазеният досега в тайна стратегически партньор на пловдивската фирма се оказа най-големият китайски индустриално-търговски консорциум със седалище в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
fallback