fallback

Призоваха България за ясна позиция за занаятчийските свидетелства в ЕС

Става въпрос за занаятчийски професии, свързани със строителството, електро- и ВиК-инсталациите, бояджийството, хранителната индустрия, ремонта на автомобили

17:35 | 30.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

България да излезе с ясна позиция по време на дискусиите в ЕК в подкрепа на предложението на три европейски страни да се признае майсторското свидетелство на по-висока квалификационна степен. За това е призовал по време на пресконференция днес главният изпълнителен директор на Занаятчийската камара в Кобленц Карл-Юрген Вилберт, цитиран от БТА.

По думите му от това зависи дали българските занаятчии ще могат свободно да разкриват свои предприятия в държави от ЕС и дали техните колеги ще могат да работят у нас.

Става въпрос за занаятчийски професии, свързани със строителството, електро- и ВиК-инсталациите, бояджийството, хранителната индустрия, ремонта на автомобили, е уточнил Вилберт.

След днешните си разговори със зам.-министъра на образованието Екатерина Виткова, Вилберт е изразил усещането си, че позицията на България по време на гласуването във връзка с промените в директивата през октомври-ноември ще бъде положителна.

Правителството ни увери днес, че България е гласувала с "въздържал се" в Брюксел при първоначалните дебати за промените в директивата, е казал Вилберт. Той е допълнил, че по мнението на представители на Германия, Австрия и Люксембург, българското гласуване е било възприето като отрицателно.

До петък Занаятчийската камара трябва да внесе аргументирано становище в подкрепа на предложението на трите европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:07 | 20.08.22 г.
fallback