fallback

Фармацевти: Масови фалити на аптеки заради наредба за цените на лекарствата

МЗ предлага надценките на лекарствените продукти, включени в позитивния лекарствен списък, да бъдат половината от полагащите се за аптеки и дистрибутори

13:41 | 30.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Масови фалити на аптеки и затруднения в снабдяването с лекарства ще има, ако бъдат въведени двойно по-ниски надценки за медикаментите, заяви на пресконференция в Пловдив председател на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Димитрия Стайкова, цитирана от БТА.

Поводът за срещата с медиите бе подготвяната от Министерството на здравеопазването (МЗ) Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствата.

МЗ предлага надценките на лекарствените продукти, включени в позитивния лекарствен списък, да бъдат половината от полагащите се за аптеки и дистрибутори, поясни Димитрия Стайкова. Наредбата се изготвя в пълна непрозрачност към браншовите и съсловни организации, които не са допуснати за преговори, заяви тя.

Фармацевтите са категорични, че единствената цел на тази наредба е защита на големи корпоративни интереси. Нейното приемане и прилагане ще наруши бързо и значително достъпа и равнопоставеността на гражданите при получаване на лекарства, тъй като големи групи от населението, живеещи в малките населени места, ще бъдат принудени да пътуват до по-големите градове да си купят медикаменти, смятат от БФС.

Освен това по-малките аптеки ще бъдат затруднени да извършват своята дейност и ще фалират, ще се увеличат опитите за данъчни измами и за създаване на фалшиви лекарствени продукти.

В писмо до министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски Българският фармацевтичен съюз настоява да участва в преговорите за изготвяне на наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

"Ние също сме на мнение, че лекарствата в България са скъпи за по-голямата част от хората. Категорични сме, че цените им обаче не трябва да се намаляват само за сметка на аптеките, като се смъкват двойно надценките", каза Димитрия Стайкова. ДДС върху лекарствата в България от 20 процента е сред най-високите в Европейския съюз, добави тя. Според нея трябва да бъде намерено решение, удовлетворяващо интересите на всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
fallback