fallback

Преглед на печата за 30 юли

07:37 | 30.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Бившата шефка на тотото купи вестниците на Блъсков
в. Дневник
 
Бившата шефка на спортния тотализатор от времето на кабинета "Сакскобургготски" Ирен Кръстева вече е собственик на дружествата, които издават всекидневниците "Монитор" и "Телеграф" и седмичника "Политика". Справка в системата ДАКСИ показва, че наскоро регистрираната от нея "Нова българска медийна група" е придобила 80% от "Пресмаркет" ООД и "Телеграф" ООД. В редакционните карета на "Монитор" и "Телеграф" Кръстева вече е посочена като управител. Досегашният основен издател Петьо Блъсков запазва по около 10% в дружествата.
 
За продажбата на двете издателски фирми се говори отдавна, като един от потенциалните купувачи Младен Мутафчийски дори беше предприел оглед (дю дилиджънс), но до сделка не се стигна.
 
Частници посочиха виновните за унищожаването на дюните
в. Сега
 
Хотелиери и ресторантьори, представители на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, посочиха поименно чиновници и политици, които умишлено или с безотговорно поведение са довели до застрояване на част от пясъчните дюни по морето. Те изпратиха декларация до президента, премиера, парламента и регионалното министерство, в която описват как през последните 3 години с тихото съдействие на управляващите са унищожени уникални природни образувания и е допуснато строителство директно върху пясъка в курорта Слънчев бряг.
 
Обвинени конкретно са няколко души. Единият е зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. На 27.10.2004 г. хотелиерите поискали от него да се намеси, за да спре предстоящ строеж върху пясъка срещу хотел "Делта". Ковачев не направил нищо. По това време в министерството бил променен устройственият план на Слънчев бряг в частта, очертаваща плажа, така че от пясъка била откъсната територия. Върху нея Винпром-Пещера построил 6-етажен блок, апартаментите от който вече са продадени.
 
Купуват 4 пъти повече жилища
в. Стандарт
 
Четири пъти са скочили сделките със стари апартаменти през летните месеци в сравнение с миналата година. Това отчитат от столичната служба по вписванията. Над 350 души всеки ден подават заявления за издаване на удостоверения за тежести върху имот. По същото време през 2006 г. броят им не е надхвърлял 100 души, казаха служителите. Документът за наличие на ипотеки е нужен за закупуване на жилище. Той се изисква и при кандидатстване за отпускане на ипотечен кредит. Хората бързат да изпреварят предвижданото увеличение на цените на жилищата и масово купуват апартаменти, коментираха от службата по вписванията.
 
С 15% годишно се увеличавала легловата база в курортите ни
в. Новинар
  
Средно с 15% се увеличава всяка година легловата база у нас. Това каза председателят на Националния борд по туризъм (НБТ) и директор на Пловдивския панаир Георги Гергов по БНР. Преди дни шефката на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова обяви, че четири-пет пъти се разминавали официалните данни за легловата база в страната в сравнение с неофициалната информация, според която леглата били около 500-600 хил. Според Гергов цифрата е много над 600 хил. 
 
"Хюлет - Пакард" пуска акции за служителите си в България
в. Дневник
 
Служителите на американския производител на компютри и високи технологии "Хюлет - Пакард" в България ще могат да запишат акции от предстоящото увеличението на капитала на компанията през есента, стана ясно от съобщение в Държавен вестник. Проспектът на американското дружество предвижда да бъдат предложени до 175 млн. акции с номинална стойност 1 цент, като служителите ще могат да ги закупят на цена 85% от борсовата котировка на книжата към датата на придобиване. Заплащането на акциите за заетите в компанията ще става чрез удръжки от заплатата в размер на 1 до 10% от месечното възнаграждение.
 
Брюксел каза "да" за сделката за БТК
в. Сега
 
Еврокомисията одобри продажбата на 65% от капитала на БТК, съобщиха информационните агенции. Сделката няма да засегне съществено свободната конкуренция на европейския пазар, гласят мотивите на комисията. В началото на май исландският милиардер Тор Бьорголфсон продаде 65% от българския телеком на американския гигант AIG. Стойността на сделката беше 1.08 млрд. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 31.08.22 г.
fallback