fallback

Преглед на печата за 28 юли

През септември се очаква общо 5 български банки да почнат да отпускат кредити на малки и средни предприятия, чиито проекти са одобрени от министерството на икономиката

10:18 | 28.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Пет банки ще финансират европроекти от есента                                                                                                                                     в. Сега

През септември се очаква общо 5 български банки да почнат да отпускат кредити на малки и средни предприятия, чиито проекти са одобрени от министерството на икономиката. Това стана ясно вчера по време на подписването на меморандум между Българската стопанска камара (БСК) и Банка ДСК. Става въпрос за проекти, финансирани по линия на оперативна програма "Конкурентоспособност". Процедурата ще стане възможна след подписването на рамкови споразумения между министерството и поне пет от големите банки. Финансовите институции ще покриват стойността на целия проект, а след приключването му парите, с които ще се погасява заемът, ще се преведат от ЕС по специална сметка на бенефициента. 

Олиото ще достигне 3 лева за литър
в. Новинар
До 3 лева за литър ще достигне цената на олиото до края на годината, предупредиха производители. Основната причина за поскъпването са прогнозите за слаба реколта от слънчоглед през 2007 г. Очакваме добиви под 100 килограма на декар, което е наполовина в сравнение с миналата година, обясняват производителите. Според експерти цената на суровината ще стартира от 500 лева за тон, което е с 200 лева повече в сравнение с миналата година. В момента на Пловдивската стокова борса произоводители на олио са готови да дадат по 420 лева за тон слънчоглед, но няма предлагане на тази цена.
19 големи сделки отчетоха приватизатори
в. Стандарт
19 са големите сделки, сключени от юли 2006 г. до края на юни 2007 г., отчетоха от Агенцията за приватизация. Сред тях попадат продажбите на "Българско речно плаване", топлофикациите във Варна и Сливен, няколко дружества от системата на "Балканкар". БРП беше купено от "Българска корабна компания" за 22 млн. лв. Парното във Варна взе "Далкия" за 13 млн. лв., а това в Сливен - свързаната с Христо Ковачки "Мина Черно море" - Бургас, за цена от 12,7 млн. лв.
БСП: По-ниски осигуровки само срещу по-високи пенсии
в. Сега
Осигурителната тежест може да падне с 3% от 1 октомври, както иска НДСВ, но ако от тази дата се повишат пенсиите на пенсиониралите се преди 2000 г. Това е условието, което ще постави левицата пред коалиционните си партньори на заседанието на политическите ръководства на управляващата коалиция в Евксиноград утре и в понеделник, съобщи зам.-председателят на социалната комисия Петър Мръцков от БСП. НДСВ настоява за сваляне на осигуровките от есента. Вероятно 2 пункта от намалението на вноските ще са за сметка на фонд "Безработица", а 1 пункт - на фонд "Пенсии", поясни Петър Кънев от БСП.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 20.08.22 г.
fallback