fallback

Модернизират жп линията Пловдив-Свиленград до 2010 г.

Правителството одобри удължаване на споразуменията с ЕИБ и НК „Железопътна инфраструктура“ за финансиране на проекта

12:14 | 26.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Модернизацията на жп линията Пловдив-Свиленград ще приключи през 2010 г., сочат последните разчети на Министерски съвет.

По тази причина правителството одобри удължаване на споразуменията между България, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за финансиране на проекта.

Осигуреният нисколихвен заем възлиза на общо 150 млн. евро.

С подписаните споразумения, които трябва да се ратифицират и от Народното събрание, се потвърждава валидността на финансовите договори с ЕИБ, като се осъвременяват условията за ползване на заема в съответствие с постигнатите договорености с най-големия донор по проекта – програма ИСПА, осигурила безвъзмездно 153 млн. евро за изпълнението му.

Това към момента е най-големият жп транспортен проект в България, чиято обща стойност надхвърля 700 млн. лв. Изпълнението на първата фаза – ж.п. участъка Пловдив (г. Крумово) – Първомай, с дължина 37,7 км, вече е в ход. В средата на май пък оферти за изпълнител на проектирането и строителството на железния път и електрификацията на участъка Първомай – Свиленград подадоха четири компании и международни консорциуми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:02 | 02.09.22 г.
fallback