fallback

Депутати искат затваряне на дейности на Кремиковци

По данни на природозащитници комбинатът емитира повече вредни вещества, отколкото всички други промишлени замърсители на столицата взети заедно

11:43 | 25.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Група народни представители, начело с депутата от ОДС Яне Янев, внесоха в Народното събрание проекторешение за налагане на мораториум върху дейности на Кремиковци АД с цел преустановяване на замърсяването на околната среда и изплащане на задълженията на дружеството към държавата. Това съобщи Янев пред журналисти в парламента.

Депутатите искат прекратяване на експлоатационната дейност в агломерационното, коксохимическото, доменното и стоманодобивното производство на металургичния комбинат.

Друго искане на депутатите е да се забрани разпореждането, ипотекирането, учредяването на особени залози и налагането на други вещни дейности върху дълготрайните активи на Кремиковци.

Един от основните мотиви на депутатите за внасяне на проекторешението е, че комбинатът е един от най-големите замърсители на околната среда в София и по данни на природозащитни организации емитира повече вредни вещества, отколкото всички други промишлени замърсители на столицата взети заедно.

Янев обясни, че Кремиковци още не е получил комплексно разрешително от Министерството на околната среда и водите и ако не изпълни изискванията за получаване на такова до края на септември, министър Джевдет Чакъров е в правото си да поиска от Върховния административен съд да наложи възбрана върху част или върху всички дейности на комбината.

По думите на Янев би трябвало още тази седмица проекторешението да се разгледа от НС, въпреки че не е включено в дневния ред, тъй като през август депутатите излизат в лятна ваканция.

Днес акциите на дружеството отбелязват спад от 1,08% до 16,50 лв. при изтъргувани до момента 10 361 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 20.08.22 г.
fallback