fallback

Производителите на винено грозде ще получат 6,2 млн. евро

Министър Нихат Кабил обясни какви са новите предизвикателства пред българските фермери половин година след членството ни в ЕС

18:01 | 24.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 6,2 млн. евро безвъзмездна помощ ще получат производителите на винено грозде по мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”, съобщиха от Министерство на земеделието и продоволствието, цитирайки изказване на министър Нихат Кабил по време на откриването на информационната кампания за разясняване на Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. в град Пазарджик.

Темата, с която беше поставено началото на поредицата дискусии, бе „Европейски възможности пред българските фермери”. Най-често задаваните въпроси бяха свързани с финансирането на проекти по програма САПАРД, както и кои са начините за кандидатстване за получаване на евросубсидии. Сред най-дискутираните теми бяха и тези за новите регламенти на Европейския съюз в сектора на лозарството и винопроизводството и как те ще се прилагат в България.

Нихат Кабил подробно разясни четирите оси от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013, като най-голямо внимание той отдели на трета ос – „Подобряване качеството на живот в селските райони и разнообразяване на селската икономика”. Министър Кабил посочи, че това е една от най-важните оси, защото е предпоставка за развитието на добро българско земеделие.

Министърът обясни и какви са новите предизвикателства пред българските фермери половин година след членството ни в Европейския съюз.

На откриването присъстваха експерти от министерството, представители от областните структури от МЗП, както и земеделски производители от Пазарджишкия регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:28 | 20.08.22 г.
fallback