fallback

Млякото и месото са поскъпнали от 1 януари, тенденцията ще продължи

Месопреработвателите посочват като причини за покачването завишените разходи за горива и фураж, производителите на млечни храни - недостига на суровина

15:14 | 24.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на млякото, месото и продуктите от тях се вдигат постепенно от началото на годината, сочи допитване на Investor.bg до големи производители и търговци на тези продукти у нас, а тенденцията е в близките месеци процесът да продължи.

След лек спад на цените на месото през пролетта сега те отново растат, а цените на млечните продукти са с около 30% по-високи в сравнение с юли миналата година. И от двата бранша изтъкват, че сегашните цени са по-ниски от средните в ЕС.

Месопреработвателите посочват като причини за покачването завишените разходи за горива и фураж, като при евентуална по-слаба реколта от царевица през есента цените на месата може още да скочат. В момента България изнася за ЕС главно агнешко, а забраната за износ на свинско месо (поради ваксинацията против чума) ще бъде преразгледана през септември.

Основен проблем за производителите на млечни храни е недостигът на суровина, оплакаха се от бранша. Именно недостатъчното мляко, отговарящо на европейските критерии, е основната причина за покачването на цените на млечните продукти, като най-голям е скокът при сиренето. Поради недостига в световен мащаб на сухо мляко неговата цена само за половин година е нараснала с 90%. От млечните продукти в ЕС изнасяме главно кашкавал и сирене от биволско и овче мляко, съобщиха от бранша.

В момента за износ на продукция в ЕС са лицензирани 26 млекопреработвателни и 18 месопреработвателни предприятия. Собствениците на повечето от тях обаче са на мнение, че не е трябвало Министерството на земеделието да договаря с ЕС срокът за работа на предприятията от тези браншове, които не са изпълнили европейските критерии, да бъде удължен до края на 2009 г. Нелицензираните фирми, т.е. тези, които не са изпълнили критериите на ЕС относно качество, хигиена, сграден фонд и др., ще могат да предлагат продукцията си само в страната още 2,5 години, след което тези, които все още не са изпълнили изискванията, ще бъдат затворени. Дотогава обаче ще има нелоялна конкуренция между двете групи фирми, тъй като изпълнилите критериите са вложили повече средства в производството, казаха за Investor.bg от лицензирани фирми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 10.09.22 г.
fallback