fallback

Преглед на печата за 24 юли

08:15 | 24.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

“Булгаргаз” излиза на борсата
в. Стандарт
Държавната газова компания "Булгаргаз" ще излезе на борсата, съобщиха от дружеството. Намерението на ръководството на обществения газов доставчик е акциите му да бъдат листвани първо на българската, а след това и на международни борси. Идеята е част от стратегията за развитие на "Булгаргаз". Очаква се скоро да започне нейната реализация, съобщи "Медиапул". В стратегията за бизнес развитие са включени и редица стратегически споразумения и придобивания. Целта им е да се увеличи капитализацията на "Булгаргаз". Сключено е споразумение и с австрийския гигант OMV за съвместно проучване на черноморския шелф, както и съвместното изграждане на верига газостанции.
"Пикадили" избра сръбската "Делта" за стратегически инвеститор
в. Дневник
Търговската верига за бързооборотни стоки "Пикадили" е подписала предварителен договор със сръбската компания "Делта макси", която ще стане мажоритарен собственик в магазините и с това ще стъпи на българския пазар. Информацията потвърдиха за "Дневник" представители на "Пикадили", без да уточняват подробности от предстоящата сделка, преди тя да бъде финализирана. Сръбската "Делта" купува бизнеса на "Пикадили", а сегашният собственик ще запази недвижимостите. Целта на сделката е привличането на свежи капитали, с които веригата да продължи да се развива под същата марка, обясниха преди време от "Пикадили".
Фонд взема заводите на “Идеал Стандарт”
в. Стандарт
Американският "Бейн Кепитъл Партнърс" взема заводите "Идеал Стандарт" в Севлиево. Фондът купува производството на бани и кухни на "Американ Стандарт" в целия свят за 1,76 млрд. долара в брой. Компанията обяви преди месеци, че ще запази само производството на климатици и ще се преименува на "Трейн" (Trane). "Бейн" е създаден през 1984 г. и сега управлява активи за около 40 млрд. евро. Сред инвестициите му в Европа са телевизията "ПроЗибен Сат", производителят на чанти и куфари "Самсонайт". Участва в управлението и на десетки предприятия в Америка и Австралия.
България предпоследна по доходи на Балканите
в. Сега
България изостава по заплати не само в европейски, но и в регионален план. Страната ни е на предпоследно място по средни заплати, като зад нас е единствено Албания. В региона по доходи продължава да води Хърватия, като след нея се нарежда Сърбия, стана ясно от сравнителни данни, предоставени от Стопанската камара на Сърбия.
С 202 евро средна заплата за март т.г. страната ни е на опашката в региона. Албания изостава с около 30 евро от нас - по данни за юни средната заплата в частния сектор, без селското стопанство, е 170 евро. Македония е с едни гърди напред - 234 евро средна заплата за април, а Румънците ни водят със 100 евро по-висок доход. Те се разписват срещу средно 304 евро на месец.
"КРЗ-Порт Бургас" ще строи търговско пристанище
в. Дневник
"КРЗ-Порт Бургас" АД започва изграждането на ново търговско пристанище. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Веселин Статев. За целта предстои да се удължи съществуващата кейова стена с още 180 метра в западна посока и да се усвои водната територия от 16 468 кв.м. Така общата площ на новото пристанище ще бъде около 30 дка.
В началото на юли беше приет Генералният план за развитие на пристанището, който предполага усвояване на водната територия, западно от предприятието. Подборният устройствен план е на арх. Ангелин Братанов, а генералният план е разработен от "Транспроект" под ръководството на инж. Георги Първанов. Проектът е на стойност около 23 млн. лв. Той предвижда засипване на водната площ по специална технология – преграждане чрез шпунтове, която се изпълнява предимно във водни басейни с неподвижни води – езера и реки. "Спираме се на тази технология, защото класическата, по която е строено и бургаското пристанище, е неподходяща за нашето", каза инж. Статев.
Българите приемат вече лекарите като митничари
в. Сега
За последните 5 години лекарите са се изкачили от четвърто на първо място в класацията за мониторинг на корупцията, сочат данни от анализа на Центъра за изследване на демокрацията "Корупцията в здравеопазването в България", представен вчера. Данните са изведени въз основа на споделения личен опит от гражданите, т.е. на най-много от хората е искан лично подкуп в сферата на здравеопазването. Високият процент случаи на корупционен натиск отразява по-близките контакти на пациентите с лекарите, отколкото с митничари или полицейски служители, които също са в челните места по корупция.
 
Най-често срещаните корупционни практики в здравеопазването са свързани с даването на подаръци или плащането на подкуп. Над 30 на сто са давали подаръци на джипито си, също толкова са "благодарните" на специалистите в болниците. Всеки десети пък дава пари на ръка на лекуващия лекар за операция.
Тайна договорка между търговци вдига цените на храните
в. Новинар
Има съмнение за тайно споразумение между търговците за вдигане на цените на основните хранителни стоки. Това каза Богомил Николов, председател на Българската национална асоциация на потребителите (БНАП), за "Новинар". През последния месец бе отчетено рязко поскъпване на олиото, хляба, свинското и други хранителни стоки, което бе обяснено със скок в цената на тока, петрола и зърното. Според Николов Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се самосезира и да оповести публично дали има такова споразумение. Потребителите се съмняват, че има, и затова трябва да се изясни, каза Николов.
Антимонополният регулатор в момента наблюдава няколко сектора в търговията и при наличие на нарушения ще ги оповести публично, коментираха за "Новинар" от КЗК.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:53 | 11.09.22 г.
fallback