fallback

Разрешиха на австрийска компания да купи „София Мел” АД

„София Мел“ представя себе си като едно от най-големите и модерни мелнични предприятия на Балканския полуостров

14:38 | 23.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване на контрол, посредством купуване на акции, върху „София Мел”АД, от страна на Лайпник-Лунденбургер Инвест, Австрия, съобщиха от регулаторния орган.

Според анализа на КЗК пазарният дял на българския производител на брашно е значително под установения праг за господстващо положение и няма да бъде завишен в резултат на сделката. Преди сделката пък австрийската компания не е присъствала на пазара у нас. Придобиването на „София Мел” АД е част от стратегията за разрастване на Лайпник-Лунденбургер Инвест. Компанията вече управлява мелнични предприятия в Австрия, Германия, Унгария, Полша и Чехия и планира да затвърди водещите си позиции в Европа. „София Мел“ представя себе си като едно от най-големите и модерни мелнични предприятия на Балканския полуостров. Основната производствена единица на дружеството е Мелничен комплекс “София”, с капацитет за обработка на 750 тона пшеница за денонощие. В продуктовата си листа дружеството обособява “потребителски” и “професионални” продукти и субпродукти – получавани при преработката на пшеница, а именно разнообразие от видове брашна, грис, трици, зародиш и плява. Допълнително дружеството предлага паста, произвеждана от пшеничен грис, както и корн флейкс. Тези продукти се произвеждат от S.C. Loulis S.A., Румъния, като „София Мел“ е ангажирана в тяхното разпространение на българския пазар. Румънското дружество също ще стане собственост на австрийската компания, като сумите и по двете сделки не се уточняват.

Комисията счита, че предстоящата концентрация не би могла да наруши ефективната конкуренция на разглеждания пазар у нас.

Свързани компании:

София мел АД(5MC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:54 | 10.09.22 г.
fallback