fallback

СОМАТ увеличи с 30% превозените товари за година

Увеличението на обема на товарите се дължи на ръста на превозите в ЕС, като вече основната част от дейността на фирмата е в европейските страни

17:54 | 20.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

СОМАТ увеличи с 30% обема на превозените товари за една година, съобщиха за Investor.bg от ръководството на фирмата за международни превози, собственост на групата Вили Бец.
Ръстът е в резултат на увеличението на автомобилния парк с около 30%, като към момента всички камиони на най-големия български автомобилен превозвач са марка Мерцедес, на възраст до 3 години. Увеличението на обема на товарите се дължи на ръста на превозите в ЕС, като основната част от дейността на фирмата вече е в европейските страни.
От СОМАТ уточниха, че с влизането ни в ЕС фирмата може да извършва превози между различните страни от ЕС (като престоят на един шофьор извън страната ни без прекъсване не може да е повече от 3 месеца), но не и между отделни точки в една страна извън България. Това ограничение важи за новоприсъединилите се страни и се очаква да отпадне след 5 години. До миналата година за извършването на превози до всяка страна от ЕС се издаваха определен брой специални разрешителни.
От компанията се оплакаха, че турските гранични власти глобяват неправомерно българските шофьори на камиони, които влизат с страната с гориво над 500 л., при положение че между България и Турция има двустранна спогодба, според която е позволено да се влиза в страната с гориво според фабричния обем на резервоара, който за тежкотоварните камиони е над 1000 л. До момента българската страна не е предприела реципрочни мерки спрямо турските камиони.
Очакваме в края на месеца Министерството на транспорта да започне приемането на заявки от шофьорите на камиони за издаване на карти, необходими за ползването на дигитални тахографи (уреди за отчитане на скоростта и времето за движение и престой), казаха още от СОМАТ. От началото на тази година е задължително новите камиони от страните от ЕС да са оборудвани с дигитални, а не обикновени тахограхи (иначе се налагат глоби), въпреки че повечето страни са въвели отсрочка за въвеждането на тази мярка.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 05.09.22 г.
fallback