fallback

Шест компании се състезават за 49% от акциите на АЕЦ Белене

Това са CEZ, EDF, E.ON, Electrabel, ENEL и RWE

12:44 | 20.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Компаниите, имащи желание да придобият директно или чрез участие в консорциум до 49% от акциите на бъдещото съвместно дружество за изграждане и експлоатация на АЕЦ „Белене”, заедно с НЕК ЕАД, са: CEZ, EDF, E.ON, Electrabel, ENEL и RWE, съобщават от НЕК.
Съветът на директорите на НЕК след днешното си заседание е допуснал до участие в следващия етап на конкурса всичките 10 компании, подали заявление относно “Покана за заявление на интерес за стратегически инвеститор” по проекта “АЕЦ Белене”, заявяват от НЕК.
На първите шест посочени компании от т. нар. шорт-листа „А”, ще бъде предоставен информационен меморандум за проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, след като подпишат споразумение за конфиденциалност.
На тези фирми се дава възможност да извършат правен и технико-икономически анализ на проекта и да представят първоначални оферти до 1 октомври тази година, които да послужат като база за преговори с НЕК.
Компаниите, проявили интерес към придобиване директно или чрез участие в консорциум акции в бъдещото съвместно дружество, равни или по-малки от 25% от капитала, са: Endesa, EGL, Кумерио Мед АД и ATEL.
В случай на необходимост при провеждането на преговорите с CEZ, EDF, E.ON, Electrabel, ENEL и RWE и при съгласие от страна на тези компании и от НЕК ЕАД, фирмите от втората група могат да бъдат поканени за представяне на първоначални оферти, както и да се обсъжда евентуалното им участие в проекта.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:52 | 06.09.22 г.
fallback