fallback

Цената на пшеницата скочи двойно за една година

Ако цената на пшеницата остане трайно около сегашните нива, е възможно не след дълго 1 кг хляб да струва около 1,50 лв.

17:39 | 19.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на пшеницата нова реколта у нас са рекордно високи – докато миналата година по това време цената на хлебното зърно е била около 150 лв./т, сега е двойна, сочи справка за търгуваните сделки на Софийската стокова борса (ССБ). Нещо повече – заявените миналата седмица оферти за пшеница на ССБ са за 280 лв./т купува и 350 лв./т продава, а на днешната сесия беше направена заявка от 350 лв./т купува, съобщиха за Investor.bg от ръководството на борсата. Офертите продава вече достигат 400 лв./т (цените са без ДДС). 

Поради неблагоприятните тази година в световен мащаб климатични условия за отглеждане на пшеница, в другите европейски страни, а също и в страните от Черноморския регион, към момента цените на пшеницата се движат около 220 евро/т. От ССБ посочиха, че въпреки възходящата тенденция на цената на зърното в България, тя не би могла да надмине цените във Франция и Германия например. Освен това засилване на търговията със зърно се очаква след около месец, когато ще може да бъде определена и по-устойчива тенденция за размера и движението им. 

По първоначални данни тазгодишната реколта от пшеница у нас ще е около 2,5 млн. т. Въпреки че е имало реколти и от 4 млн. т, сега зърното е с високо качество, а и за осигуряване на зърнения баланс са необходими около 1,8 млн. т. Това означава, че ще има и количества за износ, докато Румъния ще има необходимост от внос на 1,5 млн. т за осигуряване на зърнения си баланс, Турция също е заявила, че ще внася зърно. В тази връзка експерти коментираха, че при евентуално тенденция на по-голям износ на зърно зад граница, което би застрашило зърнения баланс, държавата би могла да се намеси чрез определяне на високи такси за износ. 

В същото време цената на царевицата, която по принцип е малко по-ниска от тази на пшеницата, към момента на световните борси е само около 120 евро/т, коментираха от ССБ. Възможно е обаче, при недостатъчна реколтата през есента, тя да нарасне. А при евентуален недостиг на царевица за фураж, цената на пшеницата (която може да се използва и за фураж), може още да се повиши.  

Имайки предвид принципното съотношение между цените на зърното, брашното и хляба, ако цената на пшеницата остане трайно около сегашните нива, е възможно не след дълго 1 кг хляб да струва около 1,50 лв., смятат запознати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 29.08.22 г.
fallback