fallback

Откриват модернизирания път Провадия-Айтос

Реконструираната 51-километрова отсечка свързва областите Варна, Бургас, Добрич и Силистра

08:10 | 20.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

В 11 ч. днес в Провадия ще бъде официално открит рехабилитираният път Провадия - Айтос, съобщиха от Министерски съвет. Реконструираната 51-километрова третокласна отсечка свързва областите Варна, Бургас, Добрич и Силистра. В обновяването й са вложени над 39,3 млн. лв.

С ремонтирането на шосето значително ще се облекчи транзитният трафик от Румъния към Турция, тъй като трасето дублира първокласния път Е 9.

Общо 712,3 км са републиканските пътища на територията на област Варна. От тях 75 км са автомагистрала, 134 км първокласна, 43 км второкласна и 459 км третокласна пътна мрежа. Програмата за 2007 г. включва реконструкцията на около 125 км третокласна инфраструктура. Ще бъдат вложени близо 30 млн. лв.

Предвижда се ремонтиране на участъци от пътя Здравец-Аврен-Синдел, Калиманци-Изгрев-Левски-Суворово-Ветрино, Варна-Белослав-Разделна-Падина-Житница и т. н. По програма “Транзитни пътища IV” ще се обновят 23 км от първокласното шосе Варна-Бургас. Очаква се със средства от оперативна програма “Регионално развитие” да бъдат рехабилитирани участъци от второкласния път Варна-Аксаково-Добрич, както и третокласните Шумен-Девня-Ветрино-Калоян-Векилски и Старо Оряхово-Долни чифлик-Гроздьово-Бозвелийско.

Националната стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България предвижда до 2015 г. да бъдат изградени 717,14 км автомагистрални пътища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 20.08.22 г.
fallback