fallback

Засаждат 10 хил. растения за биомаса, част от мащабен енергиен проект

Ферри Енерджи предвижда допълнително експериментално засаждане на дървото пауловния в района на Варна

17:05 | 19.07.07 г.

Започна засаждането на 10 хил. растения пауловния край Димово, област Видин, върху площ от 90 декара, съобщиха от компанията инвеститор в проекта Ферри Енерджи.
През септември се планира допълнително експериментално засаждане на различни видове от дървото пауловния върху площ от 90 декара в района на Варна.
Целта е да се проследи приспособяването на пауловнията в България, като през март 2008 г. се предвижда да започне интензивното засаждане на площ от над 60 хил. декара. Дърветата са предназначени за добиване на биомаса, която ще се трансформира в пелети за възобновяема енергия.
Инвестиционният проект на Фери Енерджи е с името Green energy и през февруари получи сертификат за инвеститор първи клас.
Проектът предвижда и изграждане на фабрики за преработка на биомаса и производство на евтина екологична енергия в района на Видин и Варна. Строежът на тези предприятия ще започне след изтичане на първата година от интензивното засаждане с пауловния, като заводите за биогориво ще влязат в експлоатация след първия тригодишен цикъл на културите.
Фери Енерджи е български филиал на испанската фирма Ferry Group - холдинг, съставен от семейни фирми, които имат повече от 35 г. опит в секторите туризъм, спорт, жилищно строителство, хотелиерство и земеделие.
У нас холдингът има и мащабен проект за изграждане на голф селище до софийското село Кътина. Стойността на всеки от двата проекта може да достигне 500 млн. евро, ако бъдат реализирани в пълния си вид.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
fallback