fallback

Общо 27,44 млн. лв. са изплатени по САПАРД през последния месец

Други 314 проекта по програмата на обща стойност 121 млн. лв. вече са приключили

13:05 | 19.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 27,44 млн. лв. по 56 проекта е изплатил Държавен фонд „Земеделие“ по програма САПАРД през последния месец, каза изпълнителният директор на фонда Димитър Тадаръков на пресконференция във връзка с първия месец от работата му на този пост.

По думите му по този начин е наваксано закъснението по изплащане на парите по САПАРД.

10,5 млн. лв. са предвидени за изплащане на общините по техни инфраструктурни проекти на стойност до 100 хил. лв., посочи още той. Приемането на документите за тези проекти е започнало преди седмица.

Други 314 проекта по програмата на обща стойност 121 млн. лв. вече са приключили, каза още Тадаръков.

До момента са подадени 79 106 заявления от земеделските стопани за плащане на площ или т.нар. директни плащания. Заявленията обхващат 3,38 млн. хка или близо 90 на сто от имащите право на такива плащания. Първите проверки са показали, че за около 6% от площите има опити за злоупотреба, т.е. заявени са повече по размер площи от действително притежаваните.

Пълната акредитация на разплащателната агенция се очаква да приключи до средата на декември, каза още Тадаръков. За периода 2007-2013 г. агенцията ще разполага с общо 3,241 млрд. евро за плащания по няколко направления. Реалната работа на агенцията не може да започне преди приключването на подаването на проекти по САПАРД (която е от предприсъединителните програми), като крайният срок за подаването им е 12 октомври, а самите плащания по програмата ще продължат и през следващата година, поясни Тадаръков.

Във връзка с прозрачността в работата на фонд „Земеделие“ и пресичане на възможностите за злоупотреби Тадаръков съобщи, че е отправил морална молба към работещите във фонда семейни двойки и близки роднини да решат кой от тях да напусне, като има възможност за преминаване на работа в друго подразделение от системата на Министерство на земеделието и горите.

До момента по този параграф са подали заявления за напускане двама началници на отдели и още трима други служители, а четирима се очаква тази седмица да подадат молби за напускане. Директорът на фонда посочи още, че ако в бъдеще установи роднинска връзка между служителите, разглеждащи проектите по европейските фондове, и бенефициентите на проекта, съответните служители ще бъдат уволнени.

Във връзка с подписания в началото на юли меморандум между фонд „Земеделие“ и 21 търговски банки, Тадаръков подчерта, че стопаните могат да теглят предварително средства на обща стойност 180 млн. евро само с гаранционно удостоверение от фонда. Годишният лихвен процент ще бъде около 6 на сто, тъй като тези средства имат държавни гаранции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 20.08.22 г.
fallback