fallback

EVN ще иска уеднаквяване на цените на тока за бизнеса от октомври

В момента цената за енергия средно напрежение е по-висока с около 16 на сто от цената за енергия на дребния бизнес на ниско напрежение

10:50 | 19.07.07 г.
Автор - снимка
Създател

Австрийската компания EVN, мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, ще иска уеднаквяване на цените на тока за бизнес клиентите от октомври, каза пред журналисти началникът на отдел "Регулационен мениджмънт" в австрийската компания Гочо Чемширов, цитиран от БТА.

„Ще поискаме цената за енергия на бизнес клиентите средно и ниско напрежение да стане една и съща, тъй като тя струва еднакво на електроразпределителните дружества“, посочи Чемширов. В момента цената за енергия средно напрежение е по-висока с около 16 на сто от цената за енергия на дребния бизнес на ниско напрежение.

Компанията ще поиска от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) намаляване през октомври на цената за енергия за клиентите на средно напрежение с 6-7 на сто и увеличаването й за бизнес клиентите на ниско напрежение с около 1,5 на сто, като се спазват вече одобрените от регулатора разходи и приходи на дружествата.

„Искаме по-справедливо преразпределение на цените, така че те да съответстват на разходите, които реално калкулираме за различните клиенти“, подчерта Чемширов. „В момента изкуствено и несправедливо са завишени цените за средно напрежение и клиентите плащат по-скъпо при нас“, добави той.

От EVN искат да въведат и т. нар. четвърто мрежово ниво в цената за разпределение за клиентите със собствени съоръжения, присъединени към подстанция, независимо чия е тя. Това означава, че ще се иска намаляване в цената за средното напрежение от 15,17 лева за мегаватчас на 4,50 лева за мегаватчас и завишаване в цената за ниско напрежение от малко над 51 лева за мегаватчас на 52 лева за мегаватчас, поясни Чемширов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 20.08.22 г.
fallback